Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

ΧΑΪΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά από τις αλλεπάλληλες ισραηλινές αιματηρές εισβολές στα παλαιστινιακά εδάφη, ήρθε η σειρά της ισραηλινής πόλης Χάιφα να βαφτεί με αίμα. Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε λεωφορείο της γραμμής, σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30. Ενώ ο τελικός απολογισμός δεν μπορούσε ακόμη να οριστικοποιηθεί καθώς οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, η ισραηλινή κυβέρνηση μιλούσε για «νέα επίθεση αυτοκτονίας» και επέρριπτε τις ευθύνες στην Π. Αρχή. Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις «Τζιχάντ» και «Χαμάς» χαιρέτισαν την έκρηξη, αλλά απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη.

Γεμάτο με κόσμο, κυρίως φοιτητές από το γειτονικό πανεπιστήμιο της Χάιφα, ήταν το λεωφορείο νούμερο 37, όταν εξερράγη, τη στιγμή που σταματούσε σε στάση στη λεωφόρο Μοριάχ της συνοικίας Καμέλια. Ολόκληρο το πίσω μέρος του λεωφορείου τυλίχτηκε στις φλόγες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι 5 εξέπνευσαν καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. Αρκετοί από τους τραυματίες είναι περαστικοί.

Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμούσε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας και προφανώς ο καμικάζι βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για βόμβα τουλάχιστον 60 κιλών. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση μετά από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε στις 5 Γενάρη το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι. Εκτοτε, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις εισβολές, τις κατεδαφίσεις, τις συλλήψεις και τις επιχειρήσεις μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι ότι μέσα στις τελευταίες 10 μέρες περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ενώ δεν είχε ακόμη καταστεί σαφής ο τρόπος που έγινε η επίθεση, ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, κατηγόρησε την Π. Αρχή ότι «με τον πιο φρικαλέο τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν πράττει τίποτε κατά της τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας κατά των καταφυγίων των τρομοκρατών». Την καταδίκη του εξέφρασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, διά στόματος του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «οι τρομοκράτες τελικά δε θα επιτύχουν».

Αποτροπιασμό εξέφρασε και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα. Την επίθεση καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, και η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, μέσω ΥΠΕΞ, η οποία, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αρθρώσει λέξη (σε αντίθεση ακόμη και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για τις καθημερινές αιματηρές ισραηλινές επιχειρήσεις στα αυτόνομα εδάφη.

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Π. Αρχή τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη κάθε επίθεση εναντίον αμάχων, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έσπευδε να απορρίψει τις ισραηλινές κατηγορίες ότι ευθύνεται η Π. Αρχή, υπενθυμίζοντας τη δράση του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, τους τελευταίους μήνες.

Τη «συνέχιση της αντίστασης ενάντια στην κατοχή και στις καθημερινές δολοφονίες των παιδιών μας» χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων «Τζιχάντ» και «Χαμάς», οι οποίοι, όμως, απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη της επίθεσης. Λίγες ώρες πριν την επίθεση, παλαιστινιακές οργανώσεις αρωγής κατήγγειλαν ότι οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ισραηλινών επιδρομών υπόκεινται σε σκληρά βασανιστήρια, ενώ αναφορά στο θέμα έγινε και από τη Σουηδή ΥΠΕΞ, Αννα Λιντ, που μίλησε για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί και ενθαρρύνσεις από τον Πάουελ (2003-11-08 00:00:00.0)
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης (2003-10-07 00:00:00.0)
Πολιορκία... ενόψει Πάσχα (2003-04-17 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις και διπλωματικές διαφωνίες (2002-07-19 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή κλιμάκωση (2001-12-13 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ