Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί και ενθαρρύνσεις από τον Πάουελ

Τον κυνηγούν τα τανκς...

Associated Press

Τον κυνηγούν τα τανκς...
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Επιστολή «ενθάρρυνσης» απέστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που εκπόνησαν και προωθούν το ανεπίσημο εναλλακτικό σχέδιο «ειρήνευσης», που έχει γίνει γνωστό ως πρωτοβουλία της Γενεύης, με αφορμή την ενεργό διαμεσολάβηση της ελβετικής διπλωματίας. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός επιδόθηκε, και χτες, σε σειρά επιθέσεων «κατά υπόπτων», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας 11χρονος και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.

Υποπτες θεωρήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό οι κινήσεις μιας παρέας μικρών παιδιών που κυνηγούσαν με ένα διχτάκι πουλιά, κοντά στην αγροτική κοινότητα Ναχάλ Οζ, δίπλα στο διαχωριστικό φράκτη της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Ετσι, τανκ άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 11χρονος Παλαιστίνιος. Λίγο νωρίτερα, στην περιοχή της Κχαν Γιούνις, Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι άοπλοι. Οι νεκροί φέρονται να είναι μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Επίσης, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σύντομη εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι, της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, όπου σημειώθηκε μάχη με Παλαιστινίους ενόπλους και ένας, που φέρεται να είναι μέλος της «Χαμάς», σκοτώθηκε.

Στη Δυτική Οχθη, σε ανταλλαγή πυρών έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, σκοτώθηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Τέλος, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν μετά από αρκετές ώρες πολιορκίας και μετά από τραυματισμό τον Αμτζάντ αλ Ουμπάιντι, στέλεχος της «Τζιχάντ», που θεωρούνταν υπεύθυνος για την επίθεση αυτοκτονίας, της 4ης Οκτωβρίου, στη Χάιφα, στην οποία σκοτώθηκαν 29 Ισραηλινοί. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του σε σπίτι έξω από την Τζενίν και της ανταλλαγής πυρών, τραυματίστηκαν και άλλοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν στην περιοχή, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Λίγο αργότερα, σκοτώθηκε σε μάχη και ένα ακόμη μέλος της «Τζιχάντ».

Στήριξη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επιβεβαίωσε και η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ την ύπαρξη επιστολής του Κόλιν Πάουελ προς τους πρώην υπουργούς Ισραηλινό Γιόσι Μπεϊλίν και Παλαιστίνιο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, οι οποίοι ηγήθηκαν των ομάδων εκείνων που εκπόνησαν το εναλλακτικό «σχέδιο ειρήνευσης» υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία της Γενεύης». Ο Πάουελ φέρεται να ενθαρρύνει την προσπάθεια των δύο και να εκφράζει την υποστήριξή του στο πνεύμα της συγκεκριμένης συμφωνίας, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα υποκατάστασης του «οδικού χάρτη». Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, κυρίως από την ισραηλινή πλευρά, η Ουάσιγκτον έχει, διά στόματος αρκετών αξιωματούχων, με αποκορύφωμα τον Πάουελ, αντιδράσει θετικά στην πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι «βοηθά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ