Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Δε στέλνει» στρατεύματα η Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Κόλιν Πάουελ και Αμπντουλά Γκιούλ, εκπρόσωπος του ΥπΕξ ανακοίνωσε στην Αγκυρα χτες ότι η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) «δε θα κάνει χρήση» της άδειας που έλαβε την 7η Οκτωβρίου για την αποστολή 10.000 ανδρών στο Ιράκ. Η είδηση, που μεταδόθηκε κατ' αρχάς από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ανάγκασε τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόψουν το πρόγραμμά τους.

Η αμερικανοτουρκική παλινωδία - προφανώς λόγω των σθεναρών αντιρρήσεων του «προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης» του Ιράκ, που προειδοποιούσε για ανάφλεξη - μοιάζει να «κλείνει» το θέμα. Ωστόσο, το πρόβλημα της τουρκικής εμπλοκής στην ιρακινή κρίση δεν έχει μόνον αυτή τη διάσταση (που δεν έκλεισε, αφού η αποστολή ή μη θα συνεξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράκ): ο Γκιούλ είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά πριν τρεις μέρες - κατά τη «Ζαμάν» - απηχώντας τους στρατηγούς, ότι «αν παρουσιαστεί απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα, ο τουρκικός στρατός θα παρέμβει» στο Βόρειο Ιράκ. Οπου «απειλή», η δράση του PKK/KADEK, το οποίο ο Πάουελ, σύμφωνα με το «Ανατολή», επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα συντρίψουν».

Καμία αναφορά δεν έγινε από το τουρκικό ΥπΕξ σχετικά με το αν οι περίπου 5.000 άνδρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη βρίσκονται εντός Ιράκ θα παραμείνουν εκεί: σύμφωνα με φήμες που είχε δημοσιεύσει η «Γενί Σαφάκ» την 29η Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιδιώξουν την «αποχώρησή τους». Το θέμα είναι δυνητικά εκρηκτικό για πολλούς λόγους.

Στον τουρκικό Τύπο υπήρχε χτες μια αξιοσημείωτη ανάλυση από τον Ιλνούρ Τσεβίκ, ο οποίος διατείνεται πως η αμερικανική παρουσία έχει γίνει το κόκκινο πανί για τον ιρακινό λαό, προσθέτοντας ότι τα σχέδια δημιουργίας ένοπλων μονάδων Σιιτών και Κούρδων, για να αναπληρωθεί το κενό της μη τουρκικής αποστολής, αποτελούν συνταγή πρόκλησης «εμφυλίου πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ