Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα συντριβή ελικοπτέρου

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Τα αίτια της συντριβής ενός ακόμη ελικοπτέρου, του τρίτου μέσα σε δύο βδομάδες, αναζητούν οι Αμερικανοί επιτελείς, αν και οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται, και αυτή τη φορά, για κατάρριψη που προκλήθηκε από πλήγμα αυτοπροωθούμενης οβίδας. Η βδομάδα που τελειώνει αποδεικνύεται η πλέον αιματηρή για τους κατακτητές από την κήρυξη της επίσημης λήξης του πολέμου, καθώς σε διάστημα μικρότερο των 7 ημερών, περισσότεροι από 32 στρατιώτες και ξένοι πολίτες που συνεργάζονται με την κατοχή, στη συντριπτική πλειοψηφία Αμερικανοί, έχασαν τη ζωή τους.

Εξι Αμερικανοί στρατιώτες, δηλαδή όλοι όσοι επέβαιναν στο ελικόπτερο τύπου «Blackhawk», σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του, χτες το πρωί, έξω από το Τικρίτ. Επισήμως, τα αίτια της συντριβής ερευνούνται ακόμη αλλά αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι πιθανότατα και αυτό το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αντάρτικες ομάδες.

Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που έγιναν χτες, η μία με αντιαρματικές ρουκέτες και η άλλη με εκρηκτικό μηχανισμό, σε δύο αμερικανικές αυτοκινητοπομπές στην περιοχή της Μοσούλης. Νωρίς το απόγευμα, άλλη μια βόμβα εξερράγη κοντά σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου καταλύουν Αμερικανοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 3. Αύξηση των αντικατοχικών επιθέσεων, τις τελευταίες μέρες, και στις περιοχές του βορείου Ιράκ, όπου μέχρι πρότινος επικρατούσε ηρεμία και θεωρούνταν αρκετά ασφαλές για τους κατακτητές, αφού η κουρδική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν αντιτάσσεται στην κατοχή.

Στο χώρο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο

Associated Press

Στο χώρο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο
Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Σουνίτες διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα των κατοχικών δυνάμεων ζητώντας την απελευθέρωση 36 σουνιτών κληρικών που έχουν συλληφθεί, τον τελευταίο καιρό, χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες από τις κατοχικές αρχές. Κυρίαρχα συνθήματα ήταν «Αμερικανοί φύγετε από το Ιράκ» και «Οι φυλακές δε θα μας τρομοκρατήσουν». Ολιγομελής αντιπροσωπεία εισήλθε στο κτίριο όπου συνομίλησε με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εξερχόμενη υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί «υποσχέθηκαν να γίνει κάτι καλό». Ενας από τους συμμετέχοντες στην αντιπροσωπεία, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί επιτελείς τους ζήτησαν να πράξουν κάτι για «να σταματήσουν οι επιθέσεις». Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο όταν φύγει και ο τελευταίος Αμερικανός κατακτητής».

Παρά τις, ολοένα και περισσότερες, καθημερινές επιθέσεις αλλά και την εντεινόμενη δυσφορία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι επανέλαβε χτες ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποφύγουν τα καθήκοντά τους και δε θα εγκαταλείψουν το στόχο της απελευθέρωσης του Ιράκ». Ο Τσέινι τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου «παταχτεί και ο τελευταίος εχθρός της ελευθερίας του ιρακινού λαού» και κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ έχουν στο πλευρό τους τους συμμάχους τους». Σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντως, κανένας «ισχυρός σύμμαχος» δεν έχει προσφερθεί να συμμετάσχει αλλά χτες η Βοσνία εξέφρασε την επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην κατεχόμενη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ