Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Να αποχωρήσουν άμεσα οι κατακτητές

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με τον Επίτροπο Κ.Πάτεν, αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Επίτροπος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Ιράκ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς το ΕΚ, γιατί συναίνεσε να δοθούν 700 εκατομμύρια συνολικά καθώς επίσης και για τη «γενναιοδωρία», όπως είπε, της διεθνούς κοινότητας όπως αυτή εκφράστηκε στη διάσκεψη των δωρητών πρόσφατα στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις «μακροχρόνιες προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να αλλάξουμε και να εκδημοκρατίσουμε το Ιράκ». Αναφερόμενος στην πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα, προσπάθησε να μειώσει τη σημασία τους και να διασκεδάσει τις «δυσάρεστες εντυπώσεις». Τέλος, έκρινε ως ιδιαίτερα θετική την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ - Κίνας και τα αποτελέσματά της.

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, έκανε τα παρακάτω σχόλια και ερωτήματα:

«Πρώτον, μας μιλήσατε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διαβεβαιώνοντάς μας ότι η ΕΕ υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Παίρνοντας υπόψη ότι η κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι η αδιαλλαξία και η προκλητική επιθετικότητα της κυβέρνησης Σαρόν, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιες πιέσεις ασκούνται από την πλευρά της ΕΕ, για να αλλάξει στάση η ισραηλινή διοίκηση;

Δεύτερον, αναφερθήκατε στη διάσκεψη των δωρητών και εκφράσατε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες σας για τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου και τη «γενναιοδωρία της διεθνούς κοινότητας». Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κύριε Πάτεν, ψηφίσαμε κατά της διάθεσης χρημάτων των φορολογουμένων των κρατών -μελών της ΕΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όχι φυσικά γιατί είμαστε αντίθετοι με την ανοικοδόμηση της χώρας και τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης του ιρακινού λαού. Καταψηφίσαμε για δύο βασικά λόγους:

α) Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις ζημιές της παράνομης, αντίθετης με τις αρχές του ΟΗΕ, επίθεσης των ΗΠΑ και της χώρας σας πρέπει να τις πληρώσουν οι επιδρομείς. β) Γιατί η διάθεση οποιουδήποτε ποσού θα σημαίνει στην ουσία, νομιμοποίηση της επιδρομής και ενίσχυση της κατοχής σε βάρος του ιρακινού λαού.

Κύριε επίτροπε, δε νομίζετε ότι αν η ΕΕ σεβόταν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ, όπως διατείνεται, θα έπρεπε να απαιτήσει την αποχώρηση των παράνομων επιδρομέων -κατακτητών, την καταβολή από αυτούς των επιβαλλόμενων επανορθώσεων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καθώς και την απόδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στον ιρακινό λαό;

Μήπως ξέρετε, κύριε επίτροπε, ποια είναι τα έσοδα σήμερα και ποια θα είναι αύριο, από το ιρακινό πετρέλαιο και ποιος τα καρπούται; Και, τέλος, δεν το βρίσκετε τουλάχιστον περίεργο για μια χώρα τόσο πλούσια, όπως το Ιράκ, να αναζητούνται δωρητές και μάλιστα με πρωτοβουλία αυτών που λεηλατούν σήμερα το ιρακινό πετρέλαιο;

Τρίτον, φοβάμαι ότι το Ιράν, με επίσης πλούσια αποθέματα πετρελαίου, θα είναι ο επόμενος στόχος των Αμερικανών, με πρόσχημα βέβαια την τρομοκρατία αλλά με πραγματικό στόχο το πετρέλαιό του. Συμμερίζεστε το φόβο μου κι αν όχι ποιος κατά τη γνώμη σας θα είναι ο επόμενος στόχος;»

Ο κύριος Πάτεν απάντησε ωμά «όχι δεν ασκούμε πιέσεις στο Ισραήλ». Σχετικά με το Ιράκ αναγνώρισε ότι πράγματι έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, η δεύτερη χώρα στον κόσμο και ότι «εν ευθέτω χρόνο τα αποθέματα αυτά να αποδοθούν στον ιρακινό λαό αλλά πρώτα θα πρέπει η χώρα αυτή να μπει στην πορεία της δημοκρατίας» (...!!!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λαοί των χωρών που δεν πληρούν τους «όρους δημοκρατίας» όπως τους εννοούν οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το φυσικό τους πλούτο, ο οποίος πρέπει τότε να λεηλατείται από τους κατακτητές του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάρτι» μονοπωλίων για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ...(2018-02-13 00:00:00.0)
Χαμογελαστό προσκήνιο, έντονο παρασκήνιο(2003-10-19 00:00:00.0)
«Συντονισμένο μήνυμα» προς ΗΠΑ(2003-05-03 00:00:00.0)
Οι λαοί έχουν το λόγο(2003-03-22 00:00:00.0)
Ιστορίες πετρελαίων και πολέμου(2003-02-02 00:00:00.0)
Επ' αόριστον διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου(2000-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ