Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Φρένο» στην «Ατζέντα 2010»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Λίγο κράτησαν οι διθύραμβοι του Γερμανού καγκελάριου περί νίκης, προσωπικής μάλιστα, αναφορικά με την Ατζέντα 2010, αφού χτες μπήκε «φρένο», προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας.

Το «φρένο», που αφορά στα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν μείωση των επιδομάτων ανεργίας και φορολογικές περικοπές, έβαλε την χτες, Παρασκευή, η υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών, γερμανική Ανω Βουλή. Τα νομοσχέδια αποτελούν τον πυρήνα του πακέτου μέτρων, που τιτλοφορείται «Ατζέντα 2010», το οποίο, κατά τη γερμανική κυβέρνηση, έχει στόχο να βγάλει τη γερμανική οικονομία από τη στασιμότητα των τριών τελευταίων χρόνων, διαλύοντας ουσιαστικά το «κοινωνικό κράτος πρόνοιας» αλλά και σαρώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Μετά την εν πολλοίς αναμενόμενη απόφαση της Ανω Βουλής - όχι γιατί υπάρχει διαφωνία ως προς το περιεχόμενο αλλά ως προς τη «δραστικότητά του» αφού υποστηρίζουν ακόμη μεγαλύτερες και σαρωτικότερες μεταρρυθμίσεις - η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, κυρίως με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, όπως άλλωστε προεξοφλούσαν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ηδη, ο υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, μιλώντας στη Γερουσία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα καταλήξουν σε συμφωνία σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τα μέτρα αυτά, ενώ έκανε επίσης λόγο για μια μεσολαβητική κοινοβουλευτική επιτροπή, καταδεικνύοντας το πνεύμα συμβιβασμού που διέπει τη συγκεκριμένη κυβερνητική προσπάθεια, με την οποία ο Γκ. Σρέντερ «παίζει» το πολιτικό του μέλλον.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξέφρασε τη βούλησή της να προχωρήσει σε συμβιβασμό, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου για τις φορολογικές περικοπές. Ωστόσο, χαρακτήρισε «ανήθικο» τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Εντμουντ Στόιμπερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, δήλωσε πως η αντιπολίτευση είναι υπέρ των περικοπών. «Θέλουμε να τις κάνουμε δυνατές, αλλά με διαφορετική χρηματοδότηση», κατέληξε ο Στόιμπερ. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν είναι καθόλου δημοφιλές στη χώρα, με την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας να πραγματοποιείται την 1η του Νοέμβρη, ενώ έπεται συνέχεια των κινητοποιήσεων. Ενδεικτική της απήχησης των μέτρων είναι και η πρόσφατη δημοσκόπηση για το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η οποία δείχνει πως μόνον το 23% υποστηρίζει το SPD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ