Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με μαζικές διαδηλώσεις τιμήθηκε ο Οχτώβρης

Associated Press

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την 86η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ρωσίας. Μόνο στη Μόσχα οι διοργανωτές υπολογίζουν πως στην καθιερωμένη κόκκινη διαδήλωση πήραν μέρος 150 χιλιάδες Μοσχοβίτες. Μαζικότατη ήταν και η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ, την πόλη των τριών ρωσικών επαναστάσεων.

Στη Μόσχα την έκπληξη έκανε ένας φοιτητής, που, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με τη βοήθεια των εργατών που επισκεύαζαν τη σκεπή στο κτίριο της Κρατικής Δούμας, κατάφερε να ανέβει εκεί, να κατεβάσει τη σημερινή τρικολόρε σημαία της Ρωσίας και να υψώσει στο κτίριο την κόκκινη σημαία. Η σημαία παρέμεινε στη θέση της για περίπου μια ώρα, όση ώρα δηλαδή περνούσε δίπλα από το κτίριο της Κρατικής Δούμας η διαδήλωση, στην οποία προπορεύονταν τα μπλοκ της νεολαίας, ενώ με ξεχωριστά μπλοκ συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), η Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ), το Κίνημα Υπεράσπισης του Στρατού (ΚΥΣ) κ.ά.

Η φετινή, 86η, επέτειος της Επανάστασης διεξάγεται μέσα σε έντονο πολιτικό κλίμα, αφού επίσημα πλέον ξεκίνησε η μηνιαία προεκλογική εκστρατεία των ρωσικών κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης του Δεκέμβρη. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και τα δεξιά και κεντρώα κόμματα αποφάσισαν τη μέρα αυτή, που οι αρχές την έχουν αυθαίρετα ονομάσει «μέρα συναίνεσης κι ομόνοιας», και διοργάνωσαν πολιτικές εκδηλώσεις.

Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις

Associated Press

Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις
Παίρνοντας το λόγο στην κόκκινη συγκέντρωση της Μόσχας, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε για τους εργαζόμενους η επιστροφή της χώρας στις «ράγες» του καπιταλισμού. Ταυτόχρονα, ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού του ΚΚΡΟ, στον οποίο συσπειρώνονται το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, η ΛΠΕΡ, το ΚΥΣ, η Αγροτοβιομηχανική ένωση και άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Οπως σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, βασικοί άξονες με τους οποίους οι Ρώσοι κομμουνιστές απευθύνονται σήμερα στο ρωσικό λαό είναι τα 4 ερωτήματα του δημοψηφίσματος που απαγόρευσαν οι αρχές και αφορούσαν στην απαγόρευση της αγοραπωλησίας της γης, αλλά και στην εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, καθώς επίσης στην ουσιαστική αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Από τη μεριά της η Σβεντλάνα Σαβίτσκαγια, δύο φορές αστροναύτης της ΕΣΣΔ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΡΟ, σημείωσε πως το 67% των Μοσχοβιτών θεωρεί το σοσιαλισμό καλύτερο κοινωνικό σύστημα για τη Ρωσία, προσθέτοντας πως «θα αγωνιστούμε για να επιστραφεί στο λαό ό,τι του έχουν αρπάξει!».

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Ελενα Ντράπεκο, ηθοποιός και βουλευτής του ΚΚΡΟ, καταφέρθηκε ενάντια στη λασπολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από τα αστικά ΜΜΕ σε βάρος του ΚΚΡΟ, εξαιτίας της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιό του και ορισμένων επιχειρηματιών. Η Ελένα Ντράπεκο είπε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Δεν υπάρχουν χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να μας εξαγοράσουν!».

Τέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γκ. Ζιουγκάνοφ παρέδωσε νέα κομματικά και κομσομόλικα βιβλιάρια σε νεολαίους που πρόσφατα εντάχθηκαν στις γραμμές του ΚΚΡΟ και της Κομσομόλ.

Μεγάλες διαδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση έγιναν επίσης στο Κίεβο, σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας κ.α. Οι κομμουνιστές σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες φρόντισαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανάλογα με τις συνθήκες δράσης τους, να τιμήσουν την 86η επέτειο της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ