Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα άνοδος της ανεργίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε και πάλι, μόλις μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ των πέντε εκατομμυρίων ανέργων, ενώ το ποσοστό στη μεγαλύτερη αγορά της ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 11,3%, (11,1% τον Ιανουάριο) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, αυξάνοντας σύμφωνα με τους αναλυτές τις πιέσεις που ασκούνται στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ αφού αναμένεται ότι εκτός ταχύτατης βελτίωσης, η Γερμανία θα αγγίξει εκ νέου το ρεκόρ των 4,823 εκατομμυρίων ανέργων του Γενάρη του 1998 επί θητείας Χέλμουτ Κολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, σε μη εποχική βάση, αυξήθηκε τον Φλεβάρη κατά 83.100 σε σχέση με το Γενάρη, ανερχόμενος σε 4,706 εκατομμύρια από 4,62 εκατομμύρια. Σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 410.000.

Ηδη το Γενάρη, ο αριθμός των ανέργων διογκώθηκε εντυπωσιακά κατά 398.000, εκτινάσσοντας το ποσοστό ανεργίας στο 11,1% από 10,1% το Δεκέμβρη του 2002. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας Φλόριαν Γκέρστερ εμφανίστηκε ελάχιστα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε στασιμότητα, γεγονός που εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση ήρθε τη στιγμή που ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού οι προσπάθειές του να προωθήσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της οικονομίας έχουν αποτύχει: η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων για σχέδιο που θα καθιστούσε ευκολότερη για μικρές επιχειρήσεις τη μείωση του εργατικού δυναμικού τους. Ο Σρέντερ διαβεβαίωσε, παρ' όλα αυτά, ότι θα προωθήσει το σχέδιο ακόμη και μετά την κατάρρευση των τριμερών συνομιλιών με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και την εργοδοσία.

Στο μεταξύ, απεργία πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί, την πρώτη μετά από μια σειρά προειδοποιητικών στάσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν ελάμβαναν χώρα και οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού η εταιρία Σιδηροδρόμων παραμένει αδιάλλακτη, αποδεχόμενη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων έως 1,3%, ενώ τα συνδικάτα Transnet και GDBA, απαιτούν 5% και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την εργοδοσία μέσω απεργιών και κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ