Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δώρο ζωής η δωρεά οργάνων

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μικρότερο αριθμό δοτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Δώρο ζωής και μοναδική ελπίδα σωτηρίας για χιλιάδες ασθενείς, που περιμένουν εναγωνίως τη μεταμόσχευση, αποτελεί η δωρεά οργάνων, ωστόσο, παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης, τα τελευταία 40 χρόνια, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και το ικανό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μικρότερο αριθμό δοτών (6,9%) ανά εκατομμύριο ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο συνολικός αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών στη χώρα μας φτάνει τους 6.500, ενώ 450 περίπου ασθενείς εισέρχονται κάθε χρόνο στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των ασθενών που περιμένουν τη μεταμόσχευση, ασθενείς να χάνουν τη μάχη ενώ περιμένουν να βρεθεί όργανο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2002 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 222 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 185 το 2001 και 118 το 2000, αλλά εξακολουθεί να είναι τελευταία στις μεταμοσχεύσεις, αφού, π.χ., στην Ισπανία υπάρχουν 32 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η οπισθοδρόμηση της χώρας μας είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα. Πέρα από τις προλήψεις ή διάφορες δοξασίες εκδηλώνονται και αναστολές προσφοράς μετά από διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως το εμπόριο οργάνων.

Διότι είναι δύσκολο να προωθηθεί αυτή η προσφορά με αποτελεσματικό τρόπο, όταν η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αποκομίζουν τεράστια κέρδη από κατηγορίες - όπως οι νεφροπαθείς - που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης. Γι' αυτό και από τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, συνολικά από το χώρο της Υγείας, πρέπει να αφαιρεθεί κάθε υποψία εμπορευματοποίησης.

Προς την κατεύθυνση της αύξησης της δωρεάς οργάνων είναι απαραίτητη η διενέργεια πανελλαδικής καμπάνιας, για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στην εκκλησία, στους χώρους δουλιάς, που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν λαθεμένες απόψεις, προκαταλήψεις και προλήψεις που υπάρχουν στο ζήτημα αυτό.

Χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση, την καθιέρωση των όρων και των προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη δωρεά οργάνων, οι όποιες μεμονωμένες προσπάθειες είναι είτε καταδικασμένες σε αποτυχία είτε εγείρουν σημαντικά ερωτήματα.

Πρόσκληση των νεφροπαθών

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (ΠΣΝ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καλεί τις Ελληνίδες να γίνουν δωρήτριες ιστών και οργάνων, η γυναίκα του μόχθου της πόλης και της υπαίθρου να κατανοήσει ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί την υπέρτατη μορφή εθελοντισμού.

Για σήμερα ο ΠΣΝ έχει προγραμματίσει εκδήλωση, στα γραφεία του (Μάρνη 28) από 10 π.μ. έως 1.30 μ.μ., στη διάρκεια της οποίας θα υπογράψουν τις δηλώσεις δωρήτριας ιστών και οργάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ