Σάββατο 8 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Μεγάλες αντιδράσεις για την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γροιλανδία η αναφορά της δανικής κυβέρνησης που δίνει το «πράσινο φως» στους Αμερικανούς να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν στη βάση Θούλε, στη Βόρεια Γροιλανδία, στα πλαίσια του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους.

Η αναφορά αυτή της δανικής κυβέρνησης (που αναμένεται να εγκριθεί και από τη δανική Βουλή τον Απρίλη με την ανοχή και της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης) έχει εξαγριώσει τους Γροιλανδούς, αφού γίνεται σαφές ότι η χώρα τους πλέον γίνεται στόχος. Γροιλανδοί πολιτικοί καταδίκασαν τις αποικιοκρατικές πολιτικές της δανικής κυβέρνησης και πλέον καλούν το λαό να αντιδράσει διαδηλώνοντας μαζικά σε όλες τις πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Γροιλανδία είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας χωρίς δικαιοδοσία σε θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία και αποφασίζονται από την κυβέρνηση της Δανίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Δανία σημείωσαν σημαντική άνοδο, ιδιαίτερα το κόμμα των ιθαγενών Εσκιμώων Ινουίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ