Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οσκαρ» στον καιρό του πολέμου...

Επιμένει το αμερικανικό κινηματογραφικό κατεστημένο, παρά την αντίδραση των φιλειρηνιστών καλλιτεχνών, για την απονομή των Οσκαρ στις 23/3, ακόμα κι αν έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

Αν και η «αντανάκλαση» της παγκόσμιας «πολιτικής κατάστασης» στην τελετή θα είναι «αναμφίβολη», ωστόσο η απονομή θα γίνει, είπε ο παραγωγός Γκιλ Γκέιτς, σε συνάντηση, στο Μπέβερλι Χιλς, των φετινών υποψήφιων. Σύμφωνα με το ΒΒC, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Νικόλ Κίντμαν, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Μάικλ Κέιν και Νίκολας Κέιτζ. «Εάν είμαστε σε πόλεμο, προφανώς η τελετή θα αντανακλά αυτή την πραγματικότητα. Θα εμφανιστεί σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά και σε τομείς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως οι ομιλίες των βραβευθέντων», είπε ο Γκέιτς. Εσπευσε, βέβαια, να συμβουλεύσει ότι οι ομιλίες στην τελετή δε θα ήταν «κομψό» να περιέχουν πολιτικά μηνύματα!

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υποψήφιου για Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία του Σκορτσέζε «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», Ντάνιελ Ντέι Λιούις: «Θα φανεί αισχρό εάν εμείς είμαστε σε εορταστική ατμόσφαιρα, την ώρα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πεθαίνουν κάπου στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Με ηπιότερους τόνους μίλησε ο επίσης υποψήφιος για Οσκαρ ηθοποιός Εντ Χάρις (για την ταινία «Οι Ωρες»), ο οποίος είπε να γίνει μεν η τελετή, αλλά σε περίπτωση πολέμου να αλλάξει το πρόγραμμά της. «Τα Οσκαρ δεν είναι πολιτικό φόρουμ, αλλά μία προσευχή για την ειρήνη. Θα είναι ό,τι πρέπει», είπε.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με γερμανική ιστοσελίδα, που επικαλείται το περιοδικό «Βάριετι», στην τελετή απονομής των «Οσκαρ» δεν προσκλήθηκαν οι ηθοποιοί Τζορτζ Κλούνεϊ, Σούζαν Σάραντον, Σον Πεν, Ντάστιν Χόφμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ. Γιατί; Γιατί ο καθένας με τον δικό του τρόπο έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ