Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Παράξενος ταξιδιώτης»... τα Γλυπτά

Εναλλασσόμενη έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε Αθήνα και Λονδίνο πρότεινε ο λόρδος Οουεν. Νέες αντιφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μια χειρότερη παραλλαγή της ελληνικής πρότασης για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατέθεσε προχτές το βράδυ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, λόρδος Οουεν, στο συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ» στο Ζάππειο, με θέμα τα Γλυπτά.

Ο Οουεν πρότεινε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εναλλασσόμενες εκθέσεις των Γλυπτών σε Αθήνα και Λονδίνο! Η πρόταση προβλέπει έκθεση των Γλυπτών στην Αθήνα το 2004, λόγω των Αγώνων, και επιστροφή τους στο Λονδίνο το 2012, χρονιά διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη Βρετανία. Θυμίζουμε, ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει το μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη διοργάνωση από το ελληνικό ΥΠΠΟ περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα. Με την ελληνική πρόταση -αν γίνει δεκτή- θα έχουμε συχνές - και επικίνδυνες - μεταφορές αρχαιοτήτων, αλλά και με την πρόταση Οουεν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα ...πηγαινοέρχονται. Ομως, ο Ε. Βενιζέλος ευχαρίστησε «θερμά» τον λόρδο Οουεν για την πρότασή του, χαρακτηρίζοντάς τη «δημιουργική και θετική προσέγγιση».

Το θέμα, όμως, είναι ότι ακόμα και αν γίνει δεκτή η πρόταση Οουεν, υπάρχει μια... «λεπτομέρεια»: πού θα εκτεθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα; Σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δ. Παντερμαλής, δε φάνηκε ενθουσιασμένος για την πορεία του έργου στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη και το πιο αισιόδοξο που είπε ήταν ότι το 2004 θα έχει κατασκευαστεί ο σκελετός του κτιρίου.

Στο ΝΜΑ αναφέρθηκε όμως και ο υπουργός Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή - και διάτρητη - θέση του ΥΠΠΟ ότι «τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης έχουν λάβει απολύτως υπόψη τους τα υστερορωμαϊκά και βυζαντινά κατάλοιπα που βρέθηκαν στη θέση Μακρυγιάννη». Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας προστίθεται ότι «αν δεν κατασκευαζόταν το μουσείο στη θέση Μακρυγιάννη, η προστασία και ανάδειξη των καταλοίπων αυτών - για όση αρχαιολογική αξία έχουν - θα ήταν πρακτικά αδύνατη ή ελλιπής». Θυμίζουμε ότι ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, χαρακτήρισε τα ευρήματα «σημαντικά κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους». Αίφνης, η θέση αυτή αλλάζει, σε μια προφανή προσπάθεια υποβάθμισης της αξίας των ευρημάτων και μάλιστα τη στιγμή που, παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, η δημοσίευση των ευρημάτων δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ το μουσείο κατασκευάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ