Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία έξοδος: μεταρρυθμίσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιοδοξία. Λέξη - κλειδί για να χαρακτηρίσει τόσο τη στάση του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ έναντι του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ, όσο και την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Χτες ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στην Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος στην ιρακινή κρίση, θεώρησε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για μία ειρηνική διέξοδο, ενώ ανακοίνωσε πακέτο μεταρρυθμίσεων της γερμανικής οικονομίας, «μία κοινή μαζική προσπάθεια», ζητώντας από όλα τα μέλη της κοινωνίας να κάνουν θυσίες συμβάλλοντας στην εφαρμογή τους. Μεταρρυθμίσεις, όπως προώθηση χαλαρότερων εργασιακών μέτρων, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να απολύουν, ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας, ενώ για να χρυσώσει το πικρό χάπι, ανακοίνωσε την αποδέσμευση ποσού ύψους 30 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις και τον κατασκευαστικό τομέα. «Η απασχόληση και η οικονομία είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης», τόνισε ο Σρέντερ, ο οποίος δεσμεύστηκε να ανανεώσει το κράτος κοινωνικής προνοίας, περικόπτοντάς το φυσικά.

Οπως τόνισε, δεν είναι αναγκαίες οι αυξήσεις στη φορολογία ή στις κρατικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην καταψήφιση από την Ανω Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του, όπου προβλέπονταν νέοι φόροι για τη συγκέντρωση περίπου 3,5 δισ. ευρώ, μόνο για φέτος, ώστε να καλυφθεί μέρος του δημοσίου ελλείμματος. Επίσης, καταδεικνύει την εμμονή του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, που απορρίφθηκαν από τα εργατικά συνδικάτα, ενώ κριτική ασκήθηκε και από αναλυτές, αφού δε θεωρήθηκαν αρκετά γενναία μέτρα στο πλαίσιο της απορύθμισης της οικονομίας, μιας οικονομίας που είχε ανάπτυξη σχεδόν μηδενική το τελευταίο δίμηνο, η ανεργία αγγίζει το ψυχολογικό όριο των 5 εκατομμυρίων ανέργων, ενώ το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έχει μία από τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως.

«Σαφώς θετικές» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Σρέντερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ