Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Επιχείρηση «Ανεμοστρόβιλος» σε εξέλιξη...

Αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη

Associated Press

Αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην άμεση σύνδεση της μαφιόζικης ομάδας «Ζέμουν» με παραστρατιωτικές οργανώσεις και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προχώρησαν χτες σερβική κυβέρνηση και αστυνομία... Ηταν άλλωστε το επόμενο βήμα μετά το μπαράζ συλλήψεων της αστυνομικής επιχείρησης, «Ανεμοστρόβιλος», που εξ αρχής είχε προσανατολιστεί στο οργανωμένο έγκλημα και σε... πρώην αξιωματούχους.

Πάντως, οι συλληφθέντες δεν ξεπερνούν τους 200 (όπως είχε ανακοινωθεί προχτές βράδυ) αλλά είναι τουλάχιστον 56. Μεταξύ αυτών οι πρώην αξιωματούχοι των σερβικών αρχών ασφαλείας Γιόβιτσα Στάνιτς και Φράνκο Σιμάτοβιτς, οκτώ μέλη της ομάδας «Ζέμουν», εκ των οποίων τρεις έχουν δηλώσει «πρόθυμοι να συνεργαστούν» εάν ενταχθούν σε πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων».

Η χτεσινή επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης της δολοφονίας Τζίντζις αναφέρει πως «συμμετείχαν τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα πυροβόλησε με αυτόματο πυροβόλο όπλο και τα άλλα με αυτόματα πιστόλια από το παράθυρο διαμερίσματος στο δεύτερο όροφο παρακείμενου κτιρίου»... Σύμφωνα δε, με Σέρβο αστυνομικό αξιωματούχο, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών δε διευκολύνθηκαν μόνο λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «αλλά και λόγω της άμεσης συνεργασίας που υπήρξε από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες»... Εξακολουθούν, εντούτοις, να διαφεύγουν της σύλληψης τρία ηγετικά στελέχη της Ζέμουν, μεταξύ αυτών ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και ο Μίλοραντ Λούκοβιτς.

Ετοιμάζοντας το νέο πρωθυπουργό...

Πέραν της αστυνομικής επιχείρησης «Ανεμοστρόβιλος», εντείνονται και οι ζυμώσεις μεταξύ του σερβικού κυβερνώντος πολυκομματικού συνασπισμού. Χρέη προσωρινού πρωθυπουργού έχει αναλάβει από χτες ο (έως τώρα αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης) Νεμπόισα Τσόβιτς. Ωστόσο, ως επικρατέστερος διάδοχος του Ζόραν Τζίντζιτς αναδεικνύεται ο υπ' αριθμόν δύο ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού), Ζόραν Ζίβκοβιτς. Ο 42χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, αλλά μετά τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων στελεχών του συνασπισμού της DOS φαίνεται πως θα διοριστεί πρωθυπουργός. Το θέμα διαδοχής Τζίντζις στο σερβικό πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να ξεκαθαρίσει - πλην απροόπτου... - στις αρχές της βδομάδας.

Σήμερα η κηδεία Τζίντζις

Πάντως, σήμερα, οι φακοί της δημοσιότητας αναμένεται να εστιαστούν σε κοιμητήριο του Βελιγραδίου, όπου Σέρβοι αξιωματούχοι αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (μεταξύ αυτών υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης και η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε!) θα παραστούν στην κηδεία του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού. Αξίζει σ' αυτό το σημείο να επισημανθεί η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, να αποθαρρύνει την Κάρλα ντελ Πόντε - για ευνόητους λόγους... - να παραστεί στην κηδεία του Τζίντζιτς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «τελική απόφαση ανήκει στην ίδια»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορούν πρώην υπουργούς για το φόνο Τζίντζιτς...(2004-05-19 00:00:00.0)
«Κριτήρια» Χόλκερι με στόχο το καθεστώς Κοσσυφοπεδίου(2004-04-01 00:00:00.0)
Υπό σχηματισμό η νέα κυβέρνηση...(2004-02-05 00:00:00.0)
Εν αναμονή συνεδρίου... η σύσταση νέας κυβέρνησης(2004-02-01 00:00:00.0)
Στυγνά μέτρα κατά Τύπου, δικαστών και έπεται συνέχεια!(2003-03-20 00:00:00.0)
Η Ντελ Πόντε συνεχίζει τους εκβιασμούς, προκαλώντας δονήσεις στη DOS...(2001-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ