Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανοιχτά σύνορα τουλάχιστον για τρεις μήνες

Να σταματήσει, τουλάχιστον για τους ερχόμενους τρεις μήνες, η εξαναγκαστική επιστροφή των Ιρακινών προσφύγων - που ζητούν πολιτικό άσυλο σε γειτονικές χώρες - στην πατρίδα τους, ζήτησε χθες, με κατεπείγον τηλεγράφημα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ ζητά απ' τις κυβερνήσεις των χωρών, αν δε θέλουν να χορηγήσουν - ως οφείλουν από τις διεθνείς συμβάσεις - πολιτικό άσυλο στους Ιρακινούς, να δίνουν μέχρι και τον Ιούνη «επικουρικές μορφές προστασίας» στα άτομα αυτά. «Ζητάμε την ολοκληρωτική διακοπή εξαναγκαστικών επιστροφών απορριφθέντων Ιρακινών αιτούντων άσυλο στο Ιράκ, για μια αρχική περίοδο τριών μηνών», αναφέρει ξεκάθαρα η κατεπείγουσα ειδοποίηση - έκκληση της Υπατης Αρμοστείας. Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ, πολύ καιρό πριν, έχει εκτιμήσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα δημιουργήσει τουλάχιστον 600.000 νέους πρόσφυγες!

Ειδικά για την κατάσταση των Ιρακινών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην απελαύνει Ιρακινούς σε καμία χώρα, στην οποία μπορεί να μη βρουν αποτελεσματική προστασία έναντι της επαναπροώθησής τους στο Ιράκ. «Ολες οι σχετικές αποφάσεις απέλασης που έχουν εκδοθεί δε θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ. Αντίθετα, οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο από το Ιράκ θα πρέπει να προστατευτούν, με την παροχή - για παράδειγμα - ανθρωπιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 61/1999», σημειώνει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα η ΥΑ του ΟΗΕ.

Πάντως, τα μέχρι σήμερα στοιχεία για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Ιρακινούς στη χώρα μας, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Συγκεκριμένα, το 2000 είχαμε 1.334 αιτήσεις Ιρακινών, από τις οποίες εγκρίθηκε μόλις το 4,46%. Το 2001 έγιναν 1.972 αιτήσεις και το ποσοστό αναγνώρισης ήταν 10,2%. Το 2002 είχαμε 2.567 αιτήσεις, από τις οποίες αναγνωρίστηκαν μόνον ...εννέα (ποσοστό 0,2%).

Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος τον προηγούμενο χρόνο ήταν για την Ελλάδα 0,3%! Στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάνω από 51.000 Ιρακινοί ζήτησαν άσυλο το 2002. Οι πέντε χώρες που δέχτηκαν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου από Ιρακινούς πέρσι ήταν η Βρετανία (14.900), η Γερμανία (10.400), η Σουηδία (5.400), η Αυστρία (4.600) και η Ελλάδα με τους 2.567. Τέλος, περίπου 400.000 Ιρακινοί έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ