Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι φοιτητές θα πουν ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, η ακόμα βαθύτερη προσαρμογή της στις απαιτήσεις της αγοράς», τονίζει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, σχετικά με το προσχέδιο νόμου, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για την αξιολόγηση και τα «Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης» (ΙΔΒΕ). Η ΠΚΣ καλεί όλους τους συλλόγους μέσα από γενικές συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου και να απαντήσουν αγωνιστικά και με την ψήφο τους στις εκλογές της 9ης Απρίλη.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει ότι από το προσχέδιο νόμου αποκρύπτονται «σκόπιμα τα κριτήρια που ήδη εφαρμόζονται στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων από επιτροπές της ΕΕ» και αναφέρει αποδεικτικά ότι στα πορίσματα των αξιολογήσεων που έχουν διεξαχθεί σε ελληνικά ιδρύματα παρουσιάζεται η απαίτηση για «μεγαλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με τους χρηματοδότες».

Μέσω, λοιπόν, του νομοσχεδίου, η ΠΚΣ τονίζει ότι θα δοθεί άλλο ένα χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ -ΤΕΙ «ανταγωνιστικά», με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση των σχολών, η ανώτατη εκπαίδευση να εναρμονιστεί με τις «νέες δυνατότητες και ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά» και τα πτυχία να ισοτιμηθούν με τα 3χρονα bachelor για να υπηρετούν την παραγωγή απασχολήσιμων και υποταγμένων αποφοίτων.

Χαρακτηρίζει, επίσης, «δόλωμα» το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αξιολογούν τους διδάσκοντες. «Μας θέλουν συνένοχους στην απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων μας και στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης», σημειώνει στην ανακοίνωση και υπογραμμίζει: «Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους, έχουμε διαφορετικά συμφέροντα από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες».

Σχετικά με τα ΙΔΒΕ, η ΠΚΣ στηλιτεύει το γεγονός ότι θα απευθύνονται και σε αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ, πράγμα που σημαίνει ότι υποβαθμίζονται τα πτυχία και οι απόφοιτοι θα έχουν ανάγκη φθηνών καταρτίσεων, το ότι θα πληρώνουν δίδακτρα και τα ινστιτούτα θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τις επιχειρήσεις. «Με τα ΙΔΒΕ - επισημαίνει η ΠΚΣ - καθιερώνεται στα ΑΕΙ -ΤΕΙ η κατάρτιση, η "μιας χρήσης" γνώση, με ό,τι επιπτώσεις έχει το γεγονός αυτό στον προσανατολισμό των σπουδών. Συγκεκριμένα:

- Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των σπουδών και ενισχύεται η κατάρτιση σε βάρος του κύριου ρόλου των σπουδών, που είναι η επιστημονική ειδίκευση.

- Εξαναγκάζονται οι φοιτητές σε μια ισόβια διαδικασία κατάρτισης και επανακατάρτισης κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πτυχίο.

- Η εισαγωγή διδάκτρων και στα ΙΔΒΕ (πέρα από τα μεταπτυχιακά) και είναι άμεση μορφή ιδιωτικοποίησης και εισάγει τη λογική της "αυτοχρηματοδότησης", της πληρωμής "εισφοράς", "τελών", "ενοικίου", ή, όπως ονομάζει κάθε φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα δίδακτρα».

«Σίγουρα κάποιοι θα βρεθούν, που θα μας μιλήσουν για λογική και ρεαλισμό - συνεχίζει η ΠΚΣ - σίγουρα ήδη κάποιοι υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και δεν είναι άλλοι από ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, που επικροτούν την αξιολόγηση, που μιλάνε για δωρεάν Παιδεία, αλλά δεν τους ενοχλεί η "ανιδιοτελής" χρηματοδότηση των σχολών από επιχειρήσεις και τα δίδακτρα. Μαζί τους και αυτοί (του ΣΥΝ), που τάσσονται υπέρ της διά βίου εκπαίδευσης (όπως ονομάζει η κυβέρνηση την κατάρτιση) και όσοι ζητούν την αξιολόγηση από τους φοιτητές ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία (ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ)...

Οι φοιτητές θα πούμε ΟΧΙ:

- Στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

- Στα μέτρα, που, φανερά ή συγκαλυμμένα, προσαρμόζουν τις σπουδές μας στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι στις κοινωνικές ανάγκες.

- Στην παραπέρα απαξίωση των πτυχίων μας».

Η ΠΚΣ, τέλος, καλεί όλους τους συλλόγους να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις, να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και τα ΙΔΒΕ, διαδηλώνοντας και αντιδρώντας μαζικά για να μην περάσει, να διεκδικήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματικά δημόσια και δωρεάν και να απαντήσουν με αγωνιστική ψήφο και στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ