Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Κόκκινη» κάρτα στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Αθλητές, παράγοντες, διαιτητές και απλοί φίλαθλοι της Μακεδονίας βροντοφωνάζουν ΟΧΙ στον άδικο πόλεμο των Αμερικανών κατά του Ιράκ

«Στοπ» στον πόλεμο του Ιράκ φωνάζει ο αθλητικός χώρος του τόπου μαζί με όλο το λαό

Motion Team

«Στοπ» στον πόλεμο του Ιράκ φωνάζει ο αθλητικός χώρος του τόπου μαζί με όλο το λαό
Το αθλητικό κίνημα σ' όλο τον κόσμο και φυσικά στη χώρα μας, δε στέκεται ασυγκίνητο μπροστά σ' αυτήν την κτηνωδία, σ' αυτή την απειλούμενη μαζική καταστροφή. Ανθρωποι από κάθε θέση και επίπεδο, υψώνουν τη φωνή τους σ' αυτό που γίνεται και ζητούν το απλό δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την ειρήνη, την αυτοδιάθεση.

Στη Μακεδονία, όπως και σ' όλη τη χώρα, όπως και σ' όλη την Ευρώπη, σ' όλο τον κόσμο, ο αγώνας για ειρηνική συνύπαρξη είναι ζωντανός, ανοιχτός και αναγκαίος. Είναι η ίδια η ανάγκη για ζωή που τον επιβάλλει και τον κάνει πιο επίκαιρο από ποτέ. Και σ' αυτό το κύμα φωτιάς, καταστροφής και θανάτου, που ξεκίνησε από τα χαράματα της Πέμπτης είναι ενωμένο όλο το αθλητικό κίνημα με τους φορείς και εκπροσώπους του.

Τη σφοδρή τους αντίθεση στον πόλεμο του Ιράκ, εκφράσανε με κάθε τρόπο οι αθλητές και παράγοντες της Μακεδονίας και είναι χαρακτηριστικό το απάνθισμα των τοποθετήσεών τους.

Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΜ κ. Διονύσης Ψωμιάδης λέει: «Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που γίνεται με το Ιράκ. Οι βάρβαροι κατακτητές της Δύσης, έχουν σαν στόχο την κυριαρχία τους στον πλανήτη και με αντάλλαγμα το δικό τους ευδαιμονισμό, είναι σε θέση να ξεκληρίσουν ολόκληρους λαούς, όπως έκαναν στη Γιουγκοσλαβία πριν χρόνια και σε τόσες γωνιές της υφηλίου εδώ και δεκαετίες».

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς και πρώην γενικός διευθυντής της ΕΟΚ στη Θεσσαλονίκη, κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης, άνθρωπος συνυφασμένος με τον αθλητισμό και το μπάσκετ, υποστηρίζει: «Η διεθνής κοινότητα, με τρόμο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και περιμένει τη σύνεση των ισχυρών όσο είναι δυνατόν πια σ' αυτό το χωρίς τέλος σενάριο του τρόμου. Εύχομαι να φωτιστούν ακόμα και τώρα κάποιοι και να γλιτώσει ο κόσμος το απειλούμενο ολοκαύτωμα».

«Στην ειρήνη του κόσμου»

Το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης αγγίζει αυτές τις μέρες όλο τον κόσμο, από τους μεγαλύτερους, που είδαν και στο παρελθόν τη φρίκη ενός πολέμου, έστω και από τα τηλεοπτικά δελτία, μέχρι και τους μικρότερους που αισθάνονται την επερχόμενη καταστροφή και την «αποκάλυψη» που έρχεται. Πριν μέρες όταν η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη επέστρεφε από τα Γιάννινα ο σκόρερ του νικητήριου τέρματος της ομάδας Λεωνίδας Καμπάνταης, στα 21 του χρόνια, είχε την ωριμότητα και ευαισθησία να «χαρίσει» το γκολ της ομάδας του, αυτό που πέτυχε ο ίδιος, στους διαδηλωτές όλων αυτών των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την κάθε πόλη στις 15 Φλεβάρη και συνεχίζουν από τότε σχεδόν καθημερινά. Ενας συμπαίκτης του, ο Αραβας από το Μαρόκο, Σελαχεντίν Μπασίρ, λέει: «Σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου ο λαός υποφέρει, οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα. Στην Παλαιστίνη καθημερινά οι άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις μένουν με σταυρωμένα χέρια και μοιράζουν υποσχέσεις, ζητώντας υπομονή από αυτούς που βιώνουν τη βία και την καταπίεση. Ωστόσο, στο Ιράκ η αντιμετώπισή τους ήταν τελείως διαφορετική. Εσπευσαν να ξεκινήσουν πόλεμο στο όνομα της ειρήνης».

Κατά την άποψη του Σελαχεντίν Μπασίρ, πόλεμος σημαίνει: «Καταστροφή, θάνατος, μανάδες που κλαίνε και οικονομικά συμφέροντα» και συμπλήρωσε: «Η ανθρωπότητα βλέπει και κρίνει, αλλά μερικοί δε συγκινούνται από τίποτα, ούτε και από τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις όλου του κόσμου που θέλει την ειρήνη και μάχεται γι' αυτήν. Με τις αποφάσεις και ενέργειές τους οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους κάνουν να μοιάζει ο Σαντάμ Χουσεΐν ακόμα και θύμα».

«Για το πετρέλαιο»

Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣΜ, ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ, Κώστας Λεβέντης, δηλώνει: «Το πρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν αλλάζει, παρά μόνο διαμορφώνεται, ανάλογα με την εποχή, προσαρμοζόμενο στη σύγχρονη τεχνολογία μεθόδων και οπλικών συστημάτων. Οι Αμερικανοί σε κάθε επεκτατικό και κατακτητικό πόλεμο, εμφανίζουν καινούρια συστήματα και τεχνολογίες, όπως παρουσιάζονται κάποια προϊόντα σε εκθέσεις. Ετσι είναι για τους Αμερικανούς ο κάθε νέος πόλεμος. Μια επίδειξη της πολεμικής τους τεχνολογίας, σε συνάρτηση με την καταστροφή και το θάνατο, τα συμφέροντα και την υποδούλωση. Οι λαοί δε θα σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια σ' αυτόν τον όλεθρο, γιατί είναι το μόνο που τους μένει και θα το κάνουν ακόμα και ενάντια στις αντιδραστικές κυβερνήσεις τους, που συντάσσονται με τους εγκληματίες και φονιάδες του λαϊκού κινήματος».

Ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, ήταν στις 2 τα χαράματα έξω από το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους δεκάδες διαδηλωτές τη νύχτα της Τετάρτης, δυο ώρες μόνο πριν την έναρξη των εχθροπραξιών και της αρχής του αιματοκυλίσματος του Ιράκ. «Είναι ένας πόλεμος στυγνών οικονομικών συμφερόντων, αφού πλέον φανερά γίνεται για το πετρέλαιο, αλλά και για την επιβολή της δύναμης του ισχυρού, ώστε να σταματήσει παγκοσμίως κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης από το λαϊκό κίνημα».

«Αντίδραση»

Ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και τέως αντιδήμαρχος Δήμου Συκεών, Θόδωρος Αποστολίδης, ομολογεί: «Είναι δραματικές οι μέρες που περνάει η ανθρωπότητα και σαφώς τραγικές για το λαό του Ιράκ. Εμείς από την πλευρά μας αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε με συνείδηση και προβληματισμό στα δεδομένα και να διαδηλώσουμε με κάθε τρόπο την αντίθεση μας σ' αυτό το έγκλημα που ξεκίνησε. Αυτό πρέπει να κάνει κάθε πολίτης, κάθε οικογενειάρχης, κάθε εργαζόμενος, είναι να αντισταθεί στη "νέα τάξη πραγμάτων", που έχουν επιβάλει παρά τη θέληση των λαών, τα αφεντικά του κόσμου και τα τσιράκια τους».

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ Νίκος Σπανδωνίδης, μέσα στις προηγούμενες μέρες, κλήθηκε να τοποθετηθεί για ένα θέμα που αφορούσε τα διοικητικά και διαδικαστικά της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας είπε: «Δε μου επιτρέπει η συνείδησή μου να ασχοληθώ με θέματα της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, τώρα που απειλείται η παγκόσμια ειρήνη και ετοιμάζεται η ανθρωπότητα να δει ένα ακόμα λουτρό αίματος χωρίς λόγο, χωρίς πειστική αφορμή, χωρίς αιτία».

«Ημασταν μικροί...»

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου φίλων ΠΑΟΚ Βέροιας και της Ομοσπονδίας Φιλάθλων «Βόρειοι» Φώτης Κυριακόπουλος, λέει: «Οταν ήμασταν μικροί ακούγαμε το σύνθημα "Εξω οι Αμερικανοί" και "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός" και δεν πολυκαταλαβαίναμε τι εννοούσαν. Μερικοί, μάλιστα, καχύποπτοι λέγαμε πως όλα είναι για την προπαγάνδα και την πολιτική. Τώρα που μεγαλώσαμε και είδαμε τι συνέβη στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, αρχίσαμε να μπαίνουμε στο θέμα και να καταλαβαίνουμε ποιος είναι πράγματι ο εχθρός, τι είναι ο ιμπεριαλισμός και τι εξυπηρετεί. Το βλέπουμε με τις καταστροφές χωρών, με την ωμή επέμβαση και τη γενοκτονία αθώων παιδιών και μανάδων. Και όλα αυτά για το συμφέρον, το δολάριο, το πετρέλαιο, την Κόκα - Κόλα και την επιβολή της δικής τους λογικής. Ενα μας μένει. Να παλέψουμε μέχρι τέλους για την ειρήνη, που είναι πανανθρώπινο αγαθό και δε μας το χάρισε κανείς για να μπορεί να μας το πάρει πίσω. Η πρόταση που έχουμε να διαλέξουμε είναι μποϊκοτάζ σε κάθε τι αμερικανικό. Οσο μπορούμε και για όσο χρειάζεται, ώστε να καταλάβουν πως δεν είναι αυτοί κυρίαρχοι του πλανήτη».

«Είναι ντροπή»

Ο βετεράνος άσος του Ηρακλή και μεγάλη δόξα του παρελθόντος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Βασίλης Χατζηπαναγής, τονίζει: «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, στον καινούριο αιώνα να μην μπορεί να λύσει ειρηνικά τις διαφορές που υπάρχουν και να μην μπορεί να δοθεί λύση σε οποιοδήποτε θέμα με άλλον τρόπο, πλην του πολέμου. Οι συνέπειες ενός πολέμου είναι πάντα τραγικές και δεν υπάρχει νικητής. Ολοι είναι ηττημένοι και μακροπρόθεσμα το αντιλαμβάνονται αυτό και οι προσωρινοί νικητές».

Από τη Δράμα, ο προπονητής της ιστορικής Δόξας, που τώρα αγωνίζεται στην Εθνική ερασιτεχνική, Δημήτρης Παπαδόπουλος, συμπληρώνει: «Η φρίκη είναι η μόνη λέξη που αισθάνονται όλες αυτές τις μέρες οι πολίτες αυτού του πλανήτη, βλέποντας την ωμή επέμβαση των Αμερικανών στον Ιράκ. Είναι μέλημα των ισχυρών της Γης να δώσουν ένα σύντομο τέλος σ' αυτή την τρέλα που ξεκίνησε και που θα αφήσει χιλιάδες νεκρούς και θύματα, αν δε γίνει κάτι άλλο. Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα που δε θα τα λύσει ένας πόλεμος. Η ζωή, η ειρήνη και η ελευθερία, είναι πανανθρώπινα αγαθά που πρέπει να διαφυλαχτούν και να τα εγγυηθούν οι μεγάλοι της Γης και όχι αυτοί να τα παραμερίζουν με βάση τα συμφέροντά τους».


Ντίνος ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ