Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης...

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται «στο χείλος πυρηνικού πολέμου», εκτίμησε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, συνδέοντας μάλιστα την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή με τον μαινόμενο αμερικανοβρετανικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, τον οποίο και καταδίκασε.

«Η παραβίαση της αυτοκυριαρχίας του Ιράκ άρχισε με απαιτήσεις για αφοπλισμό και επιθεωρήσεις όπλων... Βαθμηδόν οδήγησε στον πόλεμο», αναφέρει η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως σχεδιάζουν παρόμοιο χτύπημα κατά της Πιονγιάνγκ μετά ή λίγο πριν το τέλος του αιματηρού πολέμου κατά του Ιράκ! «Ο αμερικανοβρετανικός πόλεμος κατά του Ιράκ αναγκάζει τη ΛΔ Κορέας να κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ασφάλειά της», κατέληξε άλλος αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου... Παράλληλα, η ΛΔ Κορέας αντέδρασε έντονα στην προχτεσινή απόφαση του νοτιοκορεατικού στρατού να θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ κλιμακώνει τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στην περιοχή. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA σημείωσε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ εντείνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα, «σε μία προσπάθεια δοκιμής της αμερικανικής πολεμικής μηχανής στη διεξαγωγή δύο παράλληλων μεγάλων πολέμων»... «Πραγματοποιούν τις στρατιωτικές ασκήσεις για να καταλήξουν στην ώρα μηδέν μίας προληπτικής επίθεσης κατά της ΛΔ Κορέας, εξωθώντας τη στρατιωτική κατάσταση στη Χερσόνησο στο χείλος πυρηνικού πολέμου», έγραφε το ίδιο τηλεγράφημα...

Πάντως, χτες, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας, Τσο Γιανγκ-κιλ, κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ πως τα τελευταία 24ωρα προβαίνει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας του.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάλεσαν αργά προχτές βράδυ τη ΛΔ Κορέας να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο διαφόρων συνθηκών, υποστηρίζοντας πως η απόφασή της να αποχωρήσει απ' τη Διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων «προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σ' όλη τη διεθνή κοινότητα». Σε σχετικό ανακοινωθέν οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να «απόσχει από οιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λιβύη» θα ήθελε ο Μπόλτον τη ΛΔ Κορέας... (2004-07-22 00:00:00.0)
Προκαλεί η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (2003-07-10 00:00:00.0)
Η ένταση διατηρείται (2003-06-04 00:00:00.0)
Δε θα σταματήσουν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ... (2003-04-10 00:00:00.0)
«Διαφορετικοί χειρισμοί» για ΛΔ Κορέας... (2003-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ