Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση για τα αρχαία στου Μακρυγιάννη

Εκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στην Ακαδημία Αθηνών, στο ΤΕΕ, στους επιστημονικούς συλλόγους και φορείς «να κάνουν ενέργειες ώστε να σταματήσουν την καταστροφική για την πολιτιστική μας κληρονομιά ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη», απηύθυνε με τη γενική συνέλευσή του (17/3) το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS.

Η συνέλευση ενημερώθηκε για την πορεία του αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη, καθώς και για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα καταστροφικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η υλοποίηση της άδειας «εκσκαφών και αντιστηρίξεων», με την εμφύτευση εκατοντάδων πασσάλων διαμέτρου 1,20 μ., για τη δημιουργία υπογείου «κατέστρεψε ολοσχερώς την περιοχή που κατέλαβε, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ICOMOS». Επίσης, ο έλεγχος της οριστικής στατικής μελέτης του κτιρίου «επαλήθευσε τους χειρότερους φόβους για την καταστροφή του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου, αφού και στην περιοχή όπου "τα αρχαία πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν" φυτεύονται 67 υποστυλώματα διαμέτρου 1,20μ. και 4 υποστυλώματα διαμέτρου 3,60μ. Επισημαίνεται ότι η πλάκα δαπέδου του μουσείου πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο είναι πάχους 0,80μ. και αφίσταται αυτού έως και 1.00μ γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συντήρηση και τον καθαρισμό των όποιων αρχαίων έστω και αποσπασματικά διασωθούν».

Η συνέλευση υπενθυμίζει το «ομόφωνο αίτημα της 13ης Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS, (Μαδρίτη 1-5/12/2003), όπου εκπροσωπήθηκαν 122 Εθνικές Επιτροπές, προς την UNESCO για την αποστολή επιτροπής εμπειρογνωμόνων για αξιολόγηση των κινδύνων καταστροφής της αρχαιολογικής κληρονομιάς» και καταλήγει, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στου Μακρυγιάννη έχει «εκθέσει παγκοσμίως τη χώρα μας» και θα στραφεί «σε βάρος της Ελλάδας στην προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ