Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική άνοιξη

Είκοσι γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, σε ορείχαλκο παρουσιάζει η Κατερίνα Δελλαπόρτα στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5). Το πουλί εμφανίζεται σε κάθε γλυπτό της, άλλοτε πάνω σε δύο καρέκλες, πάνω σε ένα πουκάμισο, σε μία σκάλα, σε ένα παγκάκι. Τα γλυπτά, με απλές, λιτές, ήρεμες γραμμές, αφήνουν το θεατή να πλάσει τη δική του ιστορία. Διάρκεια έκθεσης έως τις 5/4.

  • Ονειρική ατμόσφαιρα, παραμυθένιος χώρος, ζωηρά χρώματα, παράξενα ζώα, συνθέτουν τη δουλιά της Ειρήνης Ηλιακοπούλου, που παρουσιάζεται (έως 5/4), στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Ανθρωπόμορφα ζώα ζωγραφισμένα με παιδική αθωότητα, δανείζονται τις εκφράσεις μας, κοιτούν άλλοτε με βλέμμα πονηρό, άλλοτε με τρομαγμένο, χαρούμενο ή θλιμμένο, αντανακλώντας κάποιο δικό μας βλέμμα. Στη διάρκεια της έκθεσης, στις 26/3, 2/4 και 5/4 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
  • Εως τις 12/4 στις γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι με τίτλο «Καταρράκτες αγγέλων». Πρόκειται για νέα έργα με τις γνωστές χυμώδεις φιγούρες του καλλιτέχνη, με έντονα χρώματα και παιγνιώδη διάθεση. Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, «με απασχολούν συνθέσεις που από τη μία μεριά ν' αποδίδουν την έννοια του μνημειακού και στατικού κι από την άλλη, την εντύπωση της κίνησης και της ρευστότητας, όπου το χρώμα λειτουργεί με την αίσθηση της μεγέθυνσης και της πληθωρικότητας. Οι «Καταρράκτες αγγέλων» επισημαίνουν την τελευταία τάση της ζωγραφικής μου, όπου το εικαστικό μου όραμα διασαφηνίζεται με την έντονη προσήλωσή μου στη βίαιη πτώση του υγρού στοιχείου».
  • Εκθεση ζωγραφικής του Λάμπρου Αλας, παρουσιάζεται στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Βασικό θέμα η γυναίκα. Εκτίθενται επίσης τοπία της Υδρας και νεκρές φύσεις. «Η ζωγραφική του», σημειώνεται στον κατάλογο, «έχει ερωτική ατμόσφαιρα, με ρομαντικά, ποιητικά και μεταφυσικά στοιχεία. Πέρα όμως απ' αυτά, καταφέρνει να προσδώσει στις γυναικείες μορφές του, ένα αινιγματικό χαρακτήρα. Τα πρόσωπα όπως τα ζωγραφίζει, έχουν μια διάθεση αλληγορίας. Οι φιγούρες σαν να ζητούν εξήγηση για κάτι, σαν να είναι μέρος μιας συμβολικής αφήγησης». Διάρκεια έκθεσης έως τις 8/4.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ