Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνεχής προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, που μεταφέρονται από εργοδότη σε εργοδότη ανάλογα με τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είναι οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι. Μια μορφή εκμετάλλευσης που, εκτός των άλλων, δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας και εμποδίζει στην ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μέθοδο της ανάθεσης τμήματος του έργου μιας εταιρίας σε άλλη εταιρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «ενοικίαζε» από τη θυγατρική DATAPLAN A.E. περίπου 370 εργαζόμενους για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της. Ομως, δύο μήνες πριν συμπληρώσουν τους 18 μήνες εργασίας στον ίδιο έμμεσο εργοδότη (δηλαδή την Εθνική) και με βάση το νόμο η σύμβασή τους μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, απολύθηκαν στις 28 Φλεβάρη. Από τότε μέχρι και τις 21 Μάρτη περίπου 120 από αυτούς τους εργαζόμενους συνέχιζαν να δουλεύουν χωρίς καμιά σύμβαση εργασίας και επομένως χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Στις 21 Μάρτη και ενώ είχε κηρυχτεί στάση εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, η τράπεζα ειδοποίησε τους 120 εργαζόμενους να μη φύγουν γιατί θα ερχόταν η εταιρία πληροφορικής ΔΕΛΤΑ SINGULAR με την οποία θα υπέγραφαν σύμβαση εργασίας και όποιος έλειπε δε θα υπέγραφε!!! Η ΔΕΛΤΑ SINGULAR είναι θυγατρική της τράπεζας ALPHA BANK (της τράπεζας, δηλαδή, με την οποία επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε η συγχώνευσή της με την Εθνική).

Η σύμβαση εργασίας, που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι, επιτρέπει στην εταιρία να στείλει τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε όποια περιοχή ή πόστο θέλει. Ακόμα, μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο «με το πρόγραμμα εναλλάξ ωραρίου (σύστημα 24ης βάρδιας)». Στον προβλεπόμενο μισθό δε γίνεται σαφής η αναλυτική κατάστασή του και το ύψος του φαίνεται ότι μόλις υπερβαίνει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται δηλαδή για συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων που καθιστούν τους εργαζόμενους έρμαια των ορέξεων των εργοδοτών.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 240 εργαζόμενους που απολύθηκαν οριστικά στις 28 Φλεβάρη; Τι συνδέει την DELTA SINGULAR με την Εθνική; Εχει υπογραφτεί κάποια σύμβαση έργου με βάση το οποίο η DELTA SINGULAR αναλαμβάνει κάποιες λειτουργίες της Εθνικής και ποιες είναι αυτές;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ