Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Νέα δεινά για τους αγρότες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκανε ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Γεωργίας έχει υποχρέωση να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι αγρότες, «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η αναθεώρηση;».

«Σύμφωνα με τους διακηρυγμένους στόχους που ανακοίνωσε και στην Επιτροπή μας ο κ. Φίσλερ, τόνισε ο Γ. Πατάκης, η ΕΕ επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, που θα εγγυώνται την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, να προστατέψει το περιβάλλον και να προωθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι στόχοι όμως αυτοί διαψεύδονται, όταν την περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι η ΕΕ προωθεί αυτούς τους στόχους, υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ και απελευθερώνει τη χρησιμοποίηση γενετικών μεταλλαγμένων οργανισμών στη γεωργία, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στηρίζει την κοινοτική κτηνοτροφία στη μεταλλαγμένη σόγια των ΗΠΑ. Αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ποιότητά της. Νομιμοποιεί τη νοθεία στο ελαιόλαδο με σπορέλαια. Εναποθέτει τις ελπίδες ανάπτυξης της υπαίθρου στις δραστηριότητες του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μου, χωρίς να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγροτικής απασχόλησης και του αγροτικού εισοδήματος, τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου που προκάλεσαν οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ».

Ακόμη, ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι «τρεις είναι οι βασικές αιτίες της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Η πρώτη αφορά στις διαπραγματεύσεις της επικείμενης συμφωνίας του ΠΟΕ που οι ΗΠΑ πιέζουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις κατά 55%, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις 45% και οι δασμοί 36% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δεύτερη αφορά στην εσωτερική ανάγκη κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ να μειώσουν τα κοινοτικά γεωργικά κονδύλια για να εξοικονομήσουν πόρους για να τα διαθέσουν στις νέες κοινές πολιτικές και στη δημιουργία και συντήρηση κοινοτικών κατασταλτικών μηχανισμών. Και η τρίτη αιτία αφορά στην επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη 10 νέων κρατών. Αν η Επιτροπή Γεωργίας δεν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, θα αποπροσανατολίζουμε τους αγρότες, την ώρα που οι προτάσεις της Κομισιόν θα φέρουν μεγαλύτερα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γεωργία με απρόβλεπτες συνέπειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ