Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟ... ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΝΒΑ
Προσπάθεια φίμωσης αντιπολεμικών φωνών

«"Εμείς είμαστε σωστοί και εσείς είσαστε λάθος. Αν δεν είσαι μαζί μας τότε είσαι με τον Σαντάμ". Αυτές είναι οι ηλίθιες προσεγγίσεις που επιθυμούν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια για διάλογο. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου σε αυτή τη χώρα να υπάρχουν δυο και τρεις διαφορετικές απόψεις και να ακούγονται όλες. Γνωρίζω πως υπάρχουν και άλλοι αθλητές που έχουν άποψη, αλλά δεν τους επιτρέπεται να την εκφράσουν».

Οι φράσεις αυτές ανήκουν σε μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ. Από ρεπορτάζ του Κίμωνα Δεμερτζή που δημοσιεύεται στην αθλητική ιστοσελίδα «contra.gr» παίρνουμε τις παρακάτω πληροφορίες όπως ακριβώς καταγράφονται σε αυτό:

«Ο Adonal Foyle που αγωνίζεται στο ΝΒΑ με τους "Golden State Warriors" εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική της χώρας του, αλλά κυρίως την απογοήτευσή του σε αυτούς που θέλουν τους αθλητές να μην έχουν άποψη πέραν του χώρου τους και αν έχουν να την κρατούν για τον εαυτό τους. Είναι απόφοιτος του "Colgate University", έχει πτυχίο στην ιστορία, ενώ είναι λάτρης της ποίησης. Ο ύψους 2.10 εκ. καλαθοσφαιριστής ξεκίνησε μια μάχη ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν είτε σιωπηρά είτε με πράξεις να πάψουν το λόγο και την άποψη των αθλητών στα παγκόσμια δρώμενα.

Ο,τι απέφυγαν να κάνουν δύο αναγνωρίσιμοι Αμερικανοί αθλητές, οι Tiger Woods και Mιchael Jordan, το έκανε ο Foyle με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου από το οποίο αποφοίτησε. Δημιούργησαν ένα τρόπον τινά κίνημα που λέγεται "Democracy Matters" (Θέματα Δημοκρατίας) με σκοπό να επαναφέρει την αποπολιτικοποιημένη νεολαία στα κοινά του τόπου. Μια προσπάθεια που αποσκοπεί στο να αποκτήσουν άποψη και κριτική ικανότητα, αυτοί που θεωρούνται μαριονέτες που απλά βάζουν καλάθια και σκοράρουν».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επίσης γίνεται λόγος και για... άλλες πράξεις «ελευθερίας»: «Ο μη διάσημος καλαθοσφαιριστής (A. Foyle) πιστεύει πως η επίθεση που δέχτηκε μια άλλη νεαρή μπασκετμπολίστρια, η Toni Smith, επειδή θέλοντας να εκφράσει την απογοήτευσή της για τον πόλεμο στο Ιράκ γύρισε απαξιωτικά την πλάτη της στο εθνικό σύμβολο της χώρας της, ήταν τουλάχιστον άνανδρη και αδικαιολόγητη. Αλλος ένας αθλητής του ΝΒΑ ο Steve Nash των Mavericks δέχτηκε επίθεση μόνο και μόνο επειδή δήλωσε πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος. Ενας αρθρογράφος λοιπόν ανέλαβε να τον επαναφέρει στη θέση του, γράφοντας πως καλό θα ήταν ο Νας να σκάσει και να παίξει λίγο μπάσκετ (...). Το σχόλιο του αρθρογράφου υποστήριξε άλλος ένας αθλητής του ΝΒΑ ο γνωστός σε όλους μας David Robinson»...

Αυτό είναι το πρόσωπο της δήθεν δημοκρατικής και ελεύθερης Αμερικής. Η προσπάθεια φίμωσης όσων διαφωνούν με την πολιτική της κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας. Οσων διαφωνούν με τους εγκληματίες που βομβαρδίζουν το λαό Ιράκ. Αυτός είναι ο... λαμπερός κόσμος του ΝΒΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ