Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επίθεση αυτοκτονίας

Μπαίνοντας στην καφετερία «Λονδίνο» της ισραηλινής πόλης Νετάνια, ο 19χρονος Παλαιστίνιος Ραμί Γκανέ απ' τη Δυτική Οχθη έβαλε φωτιά στα τρία κιλά εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Η πράξη του προκάλεσε τον τραυματισμό 30 θαμώνων του καταστήματος, ανάμεσά τους και τέσσερις στρατιώτες. Εξι απ' τους τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Οπως γνωστοποιήθηκε λίγες ώρες μετά, ο Ραμί Γκανέ είχε στρατολογηθεί απ' την οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», που ανέλαβε και την ευθύνη της επίθεσης, ανακοινώνοντας πως «ήταν ένα δώρο για τον ηρωικό ιρακινό λαό». Ο αρχηγός της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δαμασκό προειδοποίησε πως η οργάνωσή του έχει στείλει εθελοντές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, σε περίπτωση που οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις εισβολής εισέλθουν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ηταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ απ' τις 5 του μήνα, οπότε 17 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια έκρηξης στην πόλη Χάιφα.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός της παλαιστινιακής κυβέρνησης, καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχους αμάχους είτε αυτοί είναι Παλαιστίνιοι, είτε Ισραηλινοί. Αδραξε δε την αφορμή να ζητήσει απ' τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει νέα δράση για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο 24ωρο, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τελευταίοι τον σκότωσαν με τη δικαιολογία πως «διείσδυσε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι στον εβραϊκό οικισμό Νετζάριμ. Στην ίδια περιοχή, οι Ισραηλινοί καταδίωξαν οκτώ Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι τέσσερις συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ