Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Δημοψήφισμα για την ΕΕ

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας για το επικείμενο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

ΠΡΑΓΑ.--

Η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση της Τσεχίας, του Βλάντιμιρ Σπίντλα έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να εντάξει τη χώρα στην ΕΕ, αφού είναι δεδομένη η σφοδρή της επιθυμία να ολοκληρώσει τα μέτρα νεο-φιλελεύθερης έμπνευσης, που έχει κάνει σημαία της κυβερνητικής της πολιτικής και τα οποία προτάσσει το μεγάλο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο.

Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ωστόσο, θα έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας. Αναλυτικά, οι αγρότες της Τσεχίας θα απειληθούν με οικονομικό αφανισμό, αφού ήδη η παραγωγή τους μειώνεται ετησίως κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, οπότε οι συνθήκες του ελεύθερου ανταγωνισμού θα είναι καταστροφικές (κυρίως για τους μικρούς αγρότες).

Παράλληλα, ενώ η ανεργία έχει ήδη φτάσει το 9%, η κυβέρνηση (υπακούοντας στις επιταγές της ΕΕ), εφαρμόζει σκληρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της εξόρυξης και των δημόσιων μεταφορών, ενώ ακόμη σχεδιάζει τρόπους για να ελαστικοποιήσει την αγορά εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΚΒΜ, σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου:

«Μετά από σχετική συνάντηση στις 22 Μάρτη, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, αποφάσισε να καλέσει τον κόσμο να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα και να ψηφίσει κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ το 2004. Από στρατηγική και μακροπρόθεσμη άποψη το ΚΚΒΜ θεωρεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια αντικειμενική διαδικασία και δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της Τσεχικής Δημοκρατίας, μακροπρόθεσμα, στην ΕΕ. Αλλά, από τη στιγμή που η Τσεχία δεν είναι έτοιμη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εξαιτίας των συνθηκών, που προέκυψαν μετά τις διαπραγματεύσεις, και επειδή δε γνωρίζει τι μορφή θα πάρει η ΕΕ, μετά το πέρας των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα, το ΚΚΒΜ δεν μπορεί να συστήσει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Χ. Τσάρφο, επικεφαλής του τμήματος των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΒΜ».


,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ