Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής συναγερμός για την «άτυπη πνευμονία»...

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Ανησυχητικά αυξάνονται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού της λεγόμενης «άτυπης πνευμονίας», όσο και ο αριθμός χωρών διασποράς της νόσου... Δεν περιορίζεται πλέον στη νότια κινεζική επαρχία Γκουάνγντονγκ (όπου πρωτοεκδηλώθηκε). Ούτε σε πλειάδα χωρών της ΝΑ Ασίας. Εξίσου πολυάριθμα είναι τα κρούσματα του ιού στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Αυστραλία, όπου χτες αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα.

Μετά το «σφράγισμα» - κλείσιμο τεράστιων πολυώροφων οικοδομικών τετραγώνων στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές χτες προχώρησαν στο στήσιμο και λειτουργία τεράστιων στρατοπέδων καραντίνας, για να φιλοξενηθούν εκατοντάδες άτομα που ενδεχομένως να ήρθαν σε επαφή με ασθενείς - φορείς του ιού.

Ολόκληρη η επαρχία Οντάριο του Καναδά τέθηκε χτες σε «επείγουσα υγειονομική κατάσταση». Σε αεροδρόμια της Ταϊλάνδης, ταξιδιώτες, που ενδεχομένως να ήρθαν σε επαφή με τον ιό, απομονώθηκαν για τουλάχιστον 14 μέρες...

Μπροστά σ' αυτήν την έκτακτη κατάσταση, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προτίθεται να προβεί στην (μάλλον πρωτόγνωρη...) έκδοση διεθνούς απαγορευτικής οδηγίας σε χώρες όπου εκδηλώνονται πολυάριθμα κρούσματα. Κυρίως, γιατί, τώρα, ορισμένοι ιολόγοι υποψιάζονται πως η ασθένεια δε μεταδίδεται μόνον με τα σωματικά υγρά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, αλλά ενδεχομένως να μεταδίδεται με τον αέρα... Είναι ενδεικτικό πως κορυφαίοι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Ιάπωνας Δρ Χιτόσι Οσιτάνι της ΠΟΥ, χαρακτηρίζουν τον ιό του συνδρόμου «SARS» πιο επικίνδυνο απ' εκείνον του θανατηφόρου αιμορραγικού ιού Εμπολα.

Εως τώρα είναι γνωστό πως πρόκειται για νέο ιό, που ανήκει στην οικογένεια ιών γνωστών ως «CORONAVIRUSES» με συμπτώματα υψηλό πυρετό, επίμονο ξερόβηχα και δύσπνοια. Εως τώρα, κανένα αντιβιοτικό δεν καταπολεμά αποτελεσματικά την ασθένεια, που έχει «χτυπήσει» πάνω από 1.800 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 63 θανάτους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ