Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Προκαλούν οι Αμερικάνοι
  • Η ΛΔ Κορέας καταγγέλλει την Ουάσιγκτον για παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της με τη διενέργεια άνω των 220 κατασκοπευτικών πτήσεων μέσα σε ένα μήνα
  • Μόνιμα και όχι προσωρινά, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά «Στελθ» στη Ν. Κορέα...

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, που μετέχουν σε κοινά γυμνάσια με Αμερικανούς

Associated Press

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, που μετέχουν σε κοινά γυμνάσια με Αμερικανούς
ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Ιάπωνας ναύαρχος υποστήριξε χτες το απόγευμα πως η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να «υιοθετήσει» τις πληροφορίες του Τόκιο, «επιβεβαιώνοντάς» τες και διευκρινίζοντας πως η εξέλιξη αυτή «δε συνιστά οιαδήποτε απειλή». Εντούτοις, ώρες μετά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν τελικώς αληθεύουν οι πρότερες πληροφορίες. Η Σεούλ φάνηκε επιφυλακτική, λέγοντας πως αδυνατεί να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση βορειοκορεατικής πυραυλικής δοκιμής εδάφους - θαλάσσης.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, διαπιστώνοντας τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί στη ΛΔ Κορέας η αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, εξέφρασε εν είδει ανησυχίας την πρόβλεψη πως η Πιονγιάνγκ θα επισπεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενεργοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος. «Η κατάσταση στο Ιράκ αναγκάζει τη ΛΔ Κορέας να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες», πρόσθεσε ο Λοσιούκοφ.

Πάντως, χτες η ΛΔ Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της, καταγγέλλοντας τη διενέργεια 220 αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων από τις αρχές Φλεβάρη έως τα τέλη Μάρτη. Το Ράδιο Πιονγιάνγκ, σχολιάζοντας αυτήν την είδηση, μετέδωσε: «Η αύξηση των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τη χώρα μας δείχνει πως, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν να βάλουν στο στόχαστρο της επιθετικότητάς τους και τη δική μας Δημοκρατία».

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Ν. Κορέα, υπογραμμίζοντας «άθελά» τους την παραπάνω εκτίμηση - πρόβλεψη της Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσαν πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «Στελθ», που έχουν στείλει στην Κορεατική Χερσόνησο στο πλαίσιο μαζικών στρατιωτικών ασκήσεων, θα παραμείνουν «ως αποτρεπτική δύναμη» έναντι της ΛΔ Κορέας και μετά τη λήξη των γυμνασίων στις 4 του μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ