Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απολύουν μόνιμους και τους ξαναπαίρνουν ως ενοικιαζόμενους

Ο εφιάλτης του σύγχρονου μεσαίωνα, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα νομοθετικά της εκτρώματα, και αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν πράγματα, ο εφιάλτης του σύγχρονου και κυρίως νόμιμου πια δουλεμπορίου, έγινε «χειροπιαστός» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Από το ναυπηγείο απολύθηκαν 40 εργατοτεχνίτες. Το ...«ελάττωμά» τους ήταν ότι είχαν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Ετσι οι 40 θα αντικατασταθούν από εργαζόμενους...«ενοικιαζόμενους», τους οποίους θα ...προμηθεύσει στο ναυπηγείο η πολυεθνική εταιρία, με έδρα την Αμερική «MANPOWER» που αυτοπροσδιορίζεται σε φυλλάδιό της ως «Οργανισμός παροχής ανθρώπινου δυναμικού»!

Οι 40 εργάζονταν σε δύο υπεργολάβους, την εταιρία «Ηλεκτρομακεδονική» και το συνεργείο «Παντελής», τους οποίους είχε προσλάβει η SIEMENS. Η γνωστή γερμανική βιομηχανία έχει εγκατασταθεί στο ναυπηγείο εδώ και 4 χρόνια ως εργολάβος, καθώς ο Ταβουλάρης τής έχει αναθέσει την εκτέλεση μεγάλου μέρους από το πρόγραμμα της κατασκευής φρεγατών και αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η απόλυση έγινε από την SIEMENS με τη σύμφωνη γνώμη του Ταβουλάρη και όπως όλα δείχνουν, τα όσα συμβαίνουν στο ναυπηγείο αποτελούν την έναρξη μιας βρώμικης και καλά οργανωμένης επιχείρησης για το σπάσιμο των μεροκάματων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνολικά κάθε κατάκτηση του κλάδου των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία! Αυτό, γιατί η SIEMENS ακριβώς την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε τη... λήξη της συνεργασίας με τους δύο υπεργολάβους και την απόλυση των 40 εργατοτεχνιτών ταυτόχρονα καλούσε τους απολυμένους, να αποδεχτούν την πρόσληψή τους από την Αμερικάνικη MANPOWER, ώστε σήμερα να βρίσκονται και πάλι στα πόστα τους! Από πληροφορίες έγινε γνωστό ότι σε πέντε από τους 40 που δέχτηκαν να... προσληφθούν, τους δόθηκε μία...«κάρτα πρόσληψης» καθώς τα νέα αφεντικά τους αρνήθηκαν να τους δώσουν λογαριασμό για τους όρους πρόσληψης!

Για να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν την πρόσληψή τους από την αμερικάνικη εταιρία τους έδωσαν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, στο οποίο αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι η εταιρία «αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3.900 γραφεία σε 61 χώρες παρέχοντας 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους σε περισσότερες από 400.000 εταιρίες». Οσον αφορά στα στοιχεία της όπως αναγράφονται στο φυλλάδιο είναι τα εξής: Ονομασία: «Manpower Team AE», «Επάγγελμα: Παροχή Υπηρεσιών Προμήθειας Εργασίας», «Διεύθυνση: Ξενοφώντος 9 Αθήνα 10557 (5ος όροφος). Οσον αφορά στους όρους της... συνεργασίας, αναφέρει στο διαφημιστικό της φυλλάδιο ότι οι αποδοχές θα είναι αυτές που προβλέπονται από το νόμο, θα καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές στις αρχές του επόμενου μήνα όμως θα παρακρατάει ένα μήνα στα ταμεία της, τις υπερωρίες και τα επιδόματα. «Για παράδειγμα - όπως αναφέρεται - στις 7 Οκτωβρίου πληρώθηκε ο βασικός μισθός για τον Σεπτέμβριο μαζί με τα επιδόματα και τις υπερωρίες του Αυγούστου»...

Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων της οποίας μέλη βρίσκονται ανάμεσα στους απολυμένους, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε δυναμικά, ώστε ο εργαζόμενος να μη γίνει βορά αυτών των δουλεμπορικών εταιριών. Καλούμε τους εργαζόμενους, αλλά και τους υπεργολάβους να αντισταθούν. Υπεύθυνοι για τη δράση της δουλεμπορικής εταιρίας είναι βέβαια ο Ταβουλάρης και η SIEMENS, αλλά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου της Ελευσίνας, που χρόνια κάνει πλάτες στον εργοδότη. Ομως ο κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία νομιμοποίησε αυτά τα δουλεμπορικά γραφεία, δίνοντας τώρα τη δυνατότητα στον κάθε Ταβουλάρη να μετατρέπει το ναυπηγείο, την επιχείρηση σε γκέτο σκλαβοπάζαρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ