Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Οχι» στα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή την κατάθεση στον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου μιας μελέτης σκοπιμότητας για ίδρυση ξενόγλωσσου Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στη συγκεκριμένη μελέτη («Ριζοσπάστης», 23/3/2003, σελ. 27) προτείνεται το ξενόγλωσσο Τμήμα να έχει έδρα την Κομοτηνή και να δέχεται μόνον αλλοδαπούς φοιτητές, με ετήσια δίδακτρα 12.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται να είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις αποφάσεις της Μπολόνια και της Πράγας, με κύκλους σπουδών (4 χρόνια για το πρώτο πτυχίο, 1 χρόνος για το μεταπτυχιακό και 3 χρόνια για το διδακτορικό).

«Η πρόταση για την ίδρυση του συγκεκριμένου Τμήματος, που θα δέχεται, φυσικά, εύπορους φοιτητές, είναι βέβαιο ότι, έμμεσα, υλοποιεί τις "δεσμεύσεις" που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ΕΕ για το άνοιγμα της "αγοράς" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη λειτουργία των πανεπιστημίων, με επιχειρηματικά κριτήρια. Και αυτή ακριβώς η αντίληψη, ως προοπτική λειτουργίας, είναι δυνατό να επιβληθεί σε όλα τα κρατικά πανεπιστήμια μέσω του μηχανισμού της "Αξιολόγησης", φαλκιδεύοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους», τονίζει στο κείμενο της Ερώτησής του ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Ρωτά, λοιπόν, ευθέως τον υπουργό εάν «υιοθετεί η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πρόταση και παράλληλα όλη αυτή την αντίληψη μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση «για να αποτρέψει τη μετατροπή των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των οποίων είναι βέβαιο ότι θα "εισβάλει" το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί και η μόρφωση σε "εμπόρευμα", με αποτέλεσμα την ολική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ