Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξιδιώτες ζωγράφοι στην Κύπρο

Μια άγνωστη σχεδόν εικόνα της Κύπρου αναδεικνύει η έκθεση «Ταξιδιώτες ζωγράφοι στην Κύπρο, 1700-1960», η οποία εγκαινιάστηκε χτες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η έκθεση αποτυπώνει τις αντιλήψεις και εντυπώσεις που αποκόμισαν από το νησί 120 περίπου περιηγητές-καλλιτέχνες, στη διάρκεια τριών περίπου αιώνων. Περιλαμβάνει 350 σπάνια έργα και αντικείμενα τέχνης, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή των Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.

Τα θέματα των έργων αυτών παρουσιάζουν μνημεία από την αρχαία, βυζαντινή, μεσαιωνική, οθωμανική και βρετανική περίοδο του νησιού, διάσπαρτα σε βουνά, πεδιάδες και ακτές. Σκηνές καθημερινής ζωής, καθώς και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της ενδυμασίας στο νησί. Εκτίθενται έργα ζωγράφων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν δεινοί σχεδιαστές, αλλά και έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών στις περιόδους αυτές, μεταξύ των οποίων: L. Myer (Ιταλός), Louis Francois Cassas (Γάλλος), Teistran Ellis και David Bomberg (Αγγλοι) κ.ά.

Εκτός από τα έργα που δίνουν ένα πανόραμα της ιστορίας της Κύπρου, αλλά και μια πλούσια εικόνα της τοπιογραφίας της, ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνιες εκδόσεις, παλιά αντικείμενα και κοστούμια εποχής σημαντικών ιστορικών προσώπων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την 1η Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ