Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αλλες διατάξεις στο νομοσχέδιο - «σκούπα»

Πλήθος λεπτομερειών που αφορούν εκπαιδευτικούς, εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ελληνόγλωσσων μονάδων του εξωτερικού και αθλητών - μαθητών ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, περιλαμβάνονται στις «άλλες διατάξεις» του νομοσχεδίου για την Εθνική Βιβλιοθήκη που κατέθεσε χτες ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, προσδίδοντάς του χαρακτήρα νομοσχεδίου - «σκούπα» με... έντονα προεκλογικά στοιχεία.

Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται ότι σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σε κλάδους εκπαιδευτικών, θα συντάσσεται συμπληρωματικός πίνακας στον οποίο θα κατατάσσονται όσοι έχουν τα προσόντα διορισμού ανεξάρτητα από προϋπηρεσία ή συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς με 16μηνη προϋπηρεσία δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στο σχετικό πίνακα, να το κάνουν τώρα.

Για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παραμένει η διαδικασία προσαρμογής του προφορικού προς το γραπτό βαθμό για τον υπολογισμό των βαθμών πρόσβασης των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο από τα οποία προκύπτει ο γενικός βαθμός πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι απόφοιτοι του Β' κύκλου των ΤΕΕ θα εξετάζονται στο ίδιο ειδικό μάθημα που εξετάζονται και οι απόφοιτοι ενιαίου λυκείου για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα. Για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν στο ειδικό μάθημα τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση. Παράλληλα, καταργείται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής μηδενισμού του γραπτού των μαθητών σε περίπτωση αντιγραφής.

Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπεται αύξηση των θέσεων προσωπικού στα ΤΕΙ, που συνοδεύεται με σχετικές «τυμπανοκρουσίες» περί «αναβάθμισης» των Ιδρυμάτων τη στιγμή που παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Επίσης, ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, το υπουργείο πετάει επίσης ως «ψίχουλο» το δικαίωμα σε όσους έχουν τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή καθηγητή στα ΤΕΙ και πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης, να συνταξιοδοτηθούν σε προσωποπαγή θέση καθηγητή και όχι αναπληρωτή καθηγητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ