Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μυστικές υπηρεσίες «δείχνει» η δολοφονική απόπειρα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του Σαΐντ Χατζαριάν

Δυσαρέσκεια στην Τεχεράνη από την αμερικανική απόφαση παράτασης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της

Πυροσβέστες γύρω από ένα από τα βομβαρδισμένα αυτοκίνητα

Associated Press

Πυροσβέστες γύρω από ένα από τα βομβαρδισμένα αυτοκίνητα
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στους κόλπους των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται ότι στρέφονται οι έρευνες της ιρανικής αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Σαΐντ Χατζαριάν, στενού συνεργάτη του «μεταρρυθμιστή» προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί και μέλους του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης. Η κατάσταση του Χατζαριάν παραμένει κρίσιμη και επισήμως οι αστυνομικές αρχές αποφεύγουν να προβούν στην οποιαδήποτε δήλωση, αφήνοντας, όμως, σαφή υπονοούμενα για τον κύκλο που φέρονται να κινούνται οι δύο δράστες.

Στον εντοπισμό της μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού (1.000 - 1.300 κυβικά), με την οποία διέφυγαν οι δράστες της επίθεσης κατά του Χατζαριάν, έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της ιρανικής αστυνομίας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο συνταγματάρχης Χουσεΐν Μοστόφι, που προϊσταται των ανακρίσεων, άδεια κατοχής μοτοσικλέτας τέτοιου κυβισμού έχουν μόνο οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Οι λακωνικές αυτές δηλώσεις του Μοστόφι έδωσαν τροφή στις, ήδη, έντονες φήμες ότι πίσω από τη δολοφονική απόπειρα κατά του αρχιτέκτονα του «μεταρρυθμιστικού» προγράμματος του Χαταμί και πρώην υφυπουργού του υπουργείου Μυστικών Υπηρεσιών, βρίσκονται οι, πρώην, υπάλληλοί του, οι οποίοι ελέγχονται από τους «σκληροπυρηνικούς» της ιρανικής ηγεσίας.

Κασέτα με απειλές κατά της ζωής του Χατζαριάν παρέδωσε, χτες, στο Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Τεχεράνης, Ραχματολάχ Κοσραβί, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Χατζαριάν δεχόταν συνεχόμενες απειλές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες, τελικά, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, έξω από τα γραφεία του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας. Τον Χατζαριάν επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο πρώτος αντιπρόεδρος Χασάν Χαμπίμπι, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Ο Χαταμί, ο οποίος περιοδεύει στο Κεντρικό Ιράν, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση κατά του συνεργάτη του και υπογράμμισε ότι είναι μια «ύστατη πνοή των εχθρών της ελευθερίας, αλλά οι οι στρατηγικές αυτές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

Αντίποινα καταγγέλλουν οι «Μουτζαχεντίν Κχαλκ»

Ιρανικά μαχητικά επιχείρησαν να βομβαρδίσουν το στρατόπεδο Αζαλί της αντιπολιτευτικής ιρανικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Κχαλκ» παραβιάζοντας τον ιρακινό εναέριο χώρο καταγγέλλει, με ανακοινωθέν της, που απεστάλη χθες στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερ» στη Βαγδάτη, η οργάνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προσπάθεια της ιρανικής αεροπορίας αναχαιτίστηκε από τα αντιαεροπορικά της οργάνωσης.

Οι «Μουτζαχεντίν Κχαλκ» είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες, την Κυριακή το μεσημέρι, στο κέντρο της Τεχεράνης, η οποία είχε ως στόχο στρατόπεδο της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας των «Φρουρών της Επανάστασης». Οι ρουκέτες δε βρήκαν το στόχο τους με αποτέλεσμα να πληγούν παρακείμενες κατοικίες και να τραυματιστούν 4 πολίτες. Η οργάνωση διατηρεί αρκετά στρατόπεδα στο ιρακινό έδαφος, από όπου και εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ιράν.

Σύννεφα στη «βελτίωση» των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων

«Ενδειξη εχθρότητας, αλλά και αναξιοπιστίας εκ μέρους των ΗΠΑ» χαρακτήρισε ο ιρανικός ραδιοσταθμός την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον για παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο ραδιοσταθμός, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ασεφί, τονίζει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «προσπάθεια δημιουργίας κρίσης και αστάθειας στο Ιράν».

Η ανακοίνωση του Μπιλ Κλίντον έδωσε τέλος στις φημολογίες περί χαλάρωσης των κυρώσεων, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους αμέσως μετά τη συντριπτική επικράτηση των «μεταρρυθμιστών» στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών της 18ης Φλεβάρη. Η Ουάσιγκτον, από το 1995, έχει απειλήσει με διώξεις και οικονομικές κυρώσεις, όποια εταιρία συνάψει συμφωνία μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων δολαρίων με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Ιράν. Τις κυρώσεις παραβίασε, το 1997, η γαλλική εταιρία Total συνάπτοντας συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ιταλική ΕΝΙ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ