Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε επικίνδυνη αντιδημοκρατική κατεύθυνση

Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Τις τελευταίες βδομάδες το ΚΚ Ουκρανίας δέχεται ιδιαίτερα λυσσώδεις επιθέσεις των αντιδραστικών αντικομμουνιστικών δυνάμεων της χώρας. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Ουκρανίας, ορισμένα τοπικά Συμβούλια των δυτικών περιοχών της έχουν ήδη πάρει ή προσπαθούν επίμονα να πάρουν παράνομες αποφάσεις για την απαγόρευση της δράσης των κομματικών οργανώσεων στην περιοχή τους. Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας έχει κατατεθεί και στο Κοινοβούλιο της χώρας. Στο φόντο αυτών των γεγονότων και με σκοπό τον καθορισμό της στρατηγικής και της τακτικής των κομμουνιστών στις σημερινές συνθήκες, συνήλθε την Κυριακή, 4 Μάρτη, Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

Την εισήγηση της ΚΕ παρουσίασε ο Α' Γραμματέας της, Πιοτρ Σιμονένκο, ο οποίος τόνισε ότι η Ουκρανία ολισθαίνει όλο και περισσότερο σε μια αντιδημοκρατική, στην ουσία, εγκληματική - φασιστική δικτατορία. Στο φόντο της συνεχιζόμενης κρίσης στην οικονομία η εκτελεστική εξουσία εξαπέλυσε νέα επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για τη νομοθετική διασφάλιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την υπαγόρευση της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας. Σήμερα το Κοινοβούλιο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε υπάκουο εξάρτημα της διοίκησης του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Οι πρόσφατοι νόμοι, που ψήφισε η λεγόμενη δεξιά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πλήττουν σοβαρά τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού. Από την άλλη μεριά, οι δυνατότητες των αριστερών δυνάμεων να επηρεάσουν τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία είναι ελάχιστες. Επίσης ο Κούτσμα επιδιώκει να ενισχύσει το καθεστώς της προσωπικής εξουσίας του με το πανουκρανικό δημοψήφισμα που ο ίδιος όρισε για τον Απρίλη.

Στη διάρκεια της συζήτησης πάνω στην εισήγηση τα μέλη της Ολομέλειας διατύπωσαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις προς το Προεδρείο και τη Γραμματεία της ΚΕ, καθώς και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τονίστηκε ότι στις συνθήκες απότομης όξυνσης της πολιτικής κατάστασης και κλιμάκωσης της αντικομμουνιστικής υστερίας, το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για διάφορες εκδοχές εξέλιξης των γεγονότων (μαζί και των πιο δυσμενών) και να αφομοιώσει νέες μεθόδους πολιτικής πάλης. Τέλος, η Ολομέλεια αποφάσισε να συγκληθεί το 5ο (33ο) Συνέδριο του ΚΚ Ουκρανίας στις 24-25 Ιούνη.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του διαμερίσματος Ποντόλσκι του Κιέβου έδωσε εντολή για τη σύλληψη των 11 «στελεχών» της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία», τα οποία συμμετείχαν στην κατάληψη στις 10 Μάρτη της κεντρικής έδρας του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο. Οπως είναι γνωστό, τα άτομα αυτά, είχαν παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΟΥΝΙΑΝ, οι κατηγορίες εναντίον τους είναι: βίαια κατάληψη κτιρίου (ποινή 5 χρόνια φυλακή) και πρόκληση σωματικών βλαβών (ποινή 2 χρόνια φυλακή). Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε στις 9 Μάρτη οι εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μια σειρά από αντικομμουνιστικές και αντιρωσικές κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, κυρίως στη Δυτική Ουκρανία. Για παράδειγμα, στην πόλη Λβοβ οι εθνικιστές πραγματοποίησαν πορεία με αίτημα να αντικατασταθούν όλες οι ξένες ονομασίες των καταστημάτων, των εμπορευμάτων, των καφενείων και εφημερίδων με ουκρανικές ονομασίες και να απαγορευτεί η ρωσική γλώσσα στους δημόσιους χώρους. Σε έντονη αντιρωσική δήλωση προέβη και το Συμβούλιο της δυτικοουκρανικής περιοχής Ιβάνο-Φρανγκόφσκ. Στις 9 Μάρτη ακροδεξιές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη δημιουργία στην Ουκρανία Επιτροπής Αλληλεγγύης με το λαό της Τσετσενίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια καταδίκης του κομμουνισμού! (2006-01-31 00:00:00.0)
Με απλή αναλογική οι επόμενες βουλευτικές εκλογές (2004-04-03 00:00:00.0)
Η σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού (2002-11-24 00:00:00.0)
Διάταγμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ (2002-07-11 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του Κούτσμα (2001-02-07 00:00:00.0)
Προσπάθειες διάσπασης του ΚΚ Ουκρανίας (2000-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ