Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με απλή αναλογική οι επόμενες βουλευτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα, υπέγραψε τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε μόλις πριν μια βδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας και ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των 225 μονοεδρικών περιφερειών και την εφαρμογή απλής αναλογικής και για τις 450 έδρες του κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μόνο οι μισές έδρες της ουκρανικής Βουλής εκλέγονταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης, ο νέος νόμος μειώνει το όριο της εισόδου στη Βουλή από το 4% στο 3%.

Ο Λ. Κούτσμα, που ως τα σήμερα ήταν αντίπαλος του συστήματος της απλής αναλογικής, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του με το σκεπτικό, ότι «πριν είχαμε επί της ουσίας μόνο ένα κόμμα, που μας είχε μείνει από τα προηγούμενα χρόνια κι εκτός αυτού δεν ήμουνα σίγουρος ότι η ισχύς αυτού του κόμματος θα ήταν υπέρ της χώρας, ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες ικανοποιητικές και για τα άλλα κόμματα. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές έχουν σημαντικά υποχωρήσει από τους προηγούμενους προμαχώνες τους».

Να σημειωθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος είχε υποστηριχτεί από το ΚΚ Ουκρανίας, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας, όπως και το Αγροτικό Κόμμα και άλλες μικρότερες δυνάμεις, ενώ τα δεξιά κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας, 7 μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, που θεωρείται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και για τους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγείται ο φιλοδυτικός ηγέτης του κόμματος «Η Ουκρανία μας» Β. Γιούσενκο, με 22,3%, ακολουθεί με 13,2% ο Β. Γιανουκόβιτς, εκλεχτός του σημερινού προέδρου και της φιλορωσικής τάσης, που στηρίζεται από τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Π. Σιμονιένκο, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας με 11,6%.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας, με αφορμή την τελετή διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τάσσεται και πάλι ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό, δηλώνοντας πως «ο λαός της Ουκρανίας δεν επιθυμεί να βρίσκεται κάτω από οποιαδήποτε στρατιωτική μπότα». Κάλεσε, επίσης, για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο «να λογικευτούν» και να αποσύρουν όλους τους Ουκρανούς στρατιωτικούς από το Ιράκ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ