Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Υποσχέσεις» ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟικοί συλλέγουν τραυματία συνάδελφό τους από τις συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν

Associated Press

ΝΑΤΟικοί συλλέγουν τραυματία συνάδελφό τους από τις συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του («διευρυμένου») ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες το σχέδιο επέκτασης της κατοχής σε πέντε πόλεις του βορρά της χώρας. Ομως, καθώς δεν έχουν ακόμη υπάρξει αποφάσεις για το από ποιες χώρες θα προέλθουν τα «αυξημένα» κατοχικά στρατεύματα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα -άνθρωπος-κλειδί της κυβέρνησης Μπους για θέματα που αφορούν την Ευρασία - Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προειδοποίησε τους συμμάχους των ΗΠΑ «να τηρήσουν το λόγο τους», από το Βερολίνο, όπου η Σύνοδος των «Δωρητριών» χωρών υποσχέθηκε 8,2 δισ. δολάρια για το Αφγανιστάν τα επόμενα 3 χρόνια. Μέχρι στιγμής, επισήμαινε ανταποκριτής του «Ασοσιέιτεντ Πρες», μόνο οι κυβερνήσεις Ιταλίας και Γερμανίας έχουν υποσχεθεί ενισχύσεις σε σημαντικούς αριθμούς, 300 εκάστη, ενώ η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει κάνει λόγο για 125 επιπλέον άνδρες. «Εχουμε δρόμο να διανύσουμε», σχολίασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Στο μεταξύ, πέρα από την «μουρμούρα» των Αμερικανών για την έλλειψη έμπρακτης στήριξης των συμμάχων τους, χτες υπήρχε για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες μια «φαγωμάρα» ΗΠΑ - Βρετανίας σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για βρετανικά υπονοούμενα περί «διευκόλυνσης» πολεμάρχων να διεξάγουν εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αντίθετα, για αμερικανικά «παράπονα» περί της «αναποτελεσματικότητας» των Βρετανών στο Αφγανιστάν όσον αφορά τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», του οποίου οι Αγγλοι ηγούνται.

Και η κυβέρνηση του γειτονικού Πακιστάν, υπό το στρατηγό Μουσάραφ, προχωρούσε χτες σε «εκκλήσεις» για ενίσχυση της αφγανικής πλευράς των συνόρων, ώστε να «παγιδευτούν» τα μέλη «των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα» που καταδιώκουν οι σύμμαχοι. Παράλληλα, το Ισλαμαμπάντ απέσπασε τη δέσμευση ορισμένων φυλάρχων στην περιοχή του Ουαζιριστάν ότι «θα παραδώσουν» όποιον «τρομοκράτη» κρύβουν, και απείλησε άλλους με νέες γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ