Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συναγερμός από την ανακάλυψη βόμβας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Βόμβα ανακάλυψαν χτες το μεσημέρι οι ισπανικές αρχές στις γραμμές της υπερταχείας που εκτελεί το δρομολόγιο Μαδρίτης-Σεβίλης. Το ύποπτο δέμα εντόπισε πρώτος εργαζόμενος των κρατικών σιδηροδρόμων που ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές. Τελικά, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ τα δρομολόγια διακόπηκαν.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τις γραμμές του τρένου περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Efe», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε 10-12 κιλά δυναμίτη τύπου «Goma 2 Eco», τον ίδιο τύπο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης του Μάρτη. Η βόμβα ήταν συνδεδεμένη με πυροκροτητή με καλώδιο 136 μέτρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέμπες, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Την Πέμπτη η αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε τρεις παγιδευμένες επιστολές στο ταχυδρομικό κέντρο της Σαραγόσα. Οι επιστολές απευθύνονταν σε ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Αθέμπες υποστήριξε ότι στην περίπτωση αυτή οι μηχανισμοί μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από «αναρχικούς».

Ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο απήγγειλε χτες κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον του Μαροκινού Οτμάν ελ Γκναούτ. Παράλληλα, διέταξε την απελευθέρωση δύο Σύρων, ενός Μαροκινού και ενός Ισπανού. Δεκαπέντε βρίσκονται προφυλακισμένοι.

Καταδίκη Οτέγκι

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε 15μηνη κάθειρξη τον ηγέτη του (παράνομου) ριζοσπαστικού αριστερού βασκικού κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, επειδή «εξύμνησε τους τρομοκράτες»...

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Οτέγκι στη διάρκεια κηδείας φερόμενης ως μέλους της οργάνωσης ΕΤΑ εκφράστηκε υπέρ των «Βάσκων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγώνα για την αυτοδιάθεση»... Ο Οτέγκι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Τέλος, χτες, συνελήφθη στη Νότια Γαλλία ο Φέλιξ Ιγνάθιο Εσπάρσα Λούρι, που φέρεται ως μέλος της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ