Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Απίστευτο δημοψήφισμα περί «ανύπαρκτων» μειονοτήτων...

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο (Κυριακή) οι Σλοβένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να απαντήσουν σε δημοψήφισμα με θέμα την αποκατάσταση ή όχι των πολιτικών δικαιωμάτων της «μη σλοβενικής» μειονότητας 13.000 Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων, Αλβανών και τα οποία αφαιρέθηκαν προ δωδεκαετίας με την απόσχιση της χώρας απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία!

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έφεραν την πλειοψηφία των Σλοβένων ψηφοφόρων (82%!) να αντιτάσσεται στην αποκατάσταση της υπηκοότητας και των λοιπών δικαιωμάτων για τις μειονότητες. Ομως, το ίδιο το δημοψήφισμα, («παραμονές» επίσημης ένταξης της Σλοβενίας στην ΕΕ...), προκαλεί τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Σλοβενίας να «ρυθμίσει τάχιστα» το θέμα... Η σλοβενική κυβέρνηση, όμως, εκμεταλλευόμενη τις θέσεις της πλειοψηφίας για «αμιγή» σύνθεση του πληθυσμού της χώρας, πέταξε το μπαλάκι στο εκλογικό σώμα, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να μπορεί να αποκρούσει (;) περαιτέρω πιέσεις από τις Βρυξέλλες.

Ενα εξάμηνο μετά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας (1992), οι αρχές «έσβησαν» απ' τα κρατικά αρχεία τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά και όλα τα άλλα έγγραφα αρκετών χιλιάδων Σέρβων, Κροατών, Αλβανών και Βόσνιων που είχαν τις εστίες τους έως και λίγο πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μεταβαίνοντας (αντίστοιχα) σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο... Δώδεκα χρόνια μετά, οι «μη Σλοβένοι» αριθμούν σε μόλις 13.000 άτομα και εξακολουθούν να ζουν όντες «ανύπαρκτοι» για το επίσημο κράτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ