Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βενετία» στην έρημο του Ιράκ

Το χαμένο τάφο του βασιλιά Γκιλγκαμές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Γερμανοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην έρημο του Ιράκ. Πρόκειται για το βασιλιά της αρχαίας πόλης Ουρούκ - από την οποία πήρε το όνομά του το σύγχρονο Ιράκ - στου οποίου τη ζωή αναφέρεται το «Επος του Γκιλγκαμές», το πρώτο «βιβλίο» στην ιστορία της Μεσοποταμίας, το οποίο έγραψε πάνω σε πλάκες από άργιλο ένας λόγιος το 2500 π.Χ.

Η ανακάλυψη έγινε από γερμανική αρχαιολογική αποστολή, η οποία αποκάλυψε μια ολόκληρη πόλη, που πιστεύεται ότι συμπίπτει με το αρχαίο Ουρούκ. Σε ένα σημείο, όπου κάποτε κυλούσαν τα νερά του Ευφράτη, βρέθηκε το ταφικό μνημείο, το οποίο αποτελεί πιθανόν τον τάφο του Γκιλγκαμές. Πάντως, ο επικεφαλής της ομάδας, δρ. Φασμπίντερ, είναι συγκρατημένος. «Δε θέλω να πω με σιγουριά ότι βρήκαμε τον τάφο του Γκιλγκαμές, αλλά αυτό που ανακαλύψαμε έχει έπος», σημείωσε. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Γκιλγκαμές τάφηκε κάτω από τον Ευφράτη, σε μνήμα που κατασκευάστηκε όταν τα νερά του ποταμού τραβήχτηκαν μετά τον θάνατο του βασιλιά.

Για την ανακάλυψη χρησιμοποιήθηκε η σύγχρονη τεχνολογία. «Οι διαφορές στο μαγνητικό πεδίο του εδάφους μάς έδειξαν ότι κάτι υπήρχε εκεί. Τα λασπότουβλα και τα ιζήματα έδωσαν πολύ λεπτομερή περιγραφή της δόμησης», εξήγησε ο δρ. Φασμπίντερ. Δημιουργήθηκε ένα γράφημα μαγνητικών φασμάτων, το οποίο, αφού χαρτογραφήθηκε ψηφιακά, έδωσε το σχέδιο της πόλης Ουρούκ. «Εντυπωσιαστήκαμε γιατί η δομή που ανακαλύψαμε είναι ίδια με αυτήν που περιγραφόταν στο "Επος του Γκιλγκαμές", συνέχισε ο ερευνητής και πρόσθεσε ότι ανασκάφηκαν περισσότερα από 100 εκτάρια, στα οποία βρέθηκαν περιγράμματα κήπων, χωραφιών, και βαβυλωνιακών σπιτιών. Πιο εντυπωσιακή όμως είναι η ανακάλυψη ενός άρτιου δικτύου καναλιών της ίδιας εποχής για την αποτροπή των πλημμυρών. Είναι σαν μια Βενετία μέσα στην έρημο», λένε οι αρχαιολόγοι.

Βέβαια προκύπτει το ερώτημα: Πότε έγιναν οι ανασκαφές; Πριν ή κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ; Οπως προκύπτει και ερώτημα: Πού και από ποιους θα φυλαχτούν τα ευρήματα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ