Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Περαίωση» φοροεκρεμοτήτων και για μεγάλες επιχειρήσεις

Εξισώνουν τις ΑΕ με τους ΕΒΕ

«Αντικειμενικά κριτήρια» στη φορολόγηση των κερδών και των επιχειρήσεων εφαρμόζει από το παράθυρο η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει, με γρήγορες διαδικασίες, έσοδα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του οποίου στο πρώτο τρίμηνο του 2003 έχουν πάρει την ανιούσα. Στο πλαίσιο αυτό η περαίωση υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες για την εξαετία 1993-1998 (που εφαρμόστηκε στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και απέφερε σημαντικά έσοδα) αναμένεται να επεκταθεί και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (βιβλία Γ' κατηγορίας). Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Η εν λόγω ρύθμιση δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Ο χρόνος που η κυβέρνηση φέρνει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή (12 μήνες πριν λήξει η θητεία αυτής της και γίνουν οι βουλευτικές εκλογές), δείχνει την πρόθεσή της κυβέρνησης να κάνει και μικροπολιτική, εμφανίζοντας το κυβερνών κόμμα ότι «τολμά να τα βάλει και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση εξουσιοδοτείται ο υπουργός να υπογράψει τις σχετικές διευκρινιστικές αποφάσεις με τις κατηγορίες των υπαγόμενων φορολογικών υποθέσεων. Στην εισηγητική έκθεση επικαλούνται «λόγους ίσης μεταχείρισης» των μικρών και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που βέβαια εκ των πραγμάτων δεν ευσταθούν. Ετσι για τις μικρές επιχειρήσεις η «προαιρετικότητα» που προβλέπει ο νόμος ήταν ψευδεπίγραφη καθώς όσοι δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις για την 6ετία καθώς και για τη «συνάφεια» μπήκαν στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των ελέγχων. Αντίθετα, οι μεγάλες ΑΕ έχουν όλη τη δυνατότητα να επιλέξουν την υπαγωγή τους ή όχι στη συγκεκριμένη ρύθμιση με βάση τα συμφέροντά τους.

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι υποθέσεις των επιχειρήσεων με βιβλία Γ' κατηγορίας θα αντιμετωπιστούν «με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις» που ίσχυσαν για τις άλλες επιχειρήσεις, δηλαδή τους ΕΒΕ που δέχονται τους αλλεπάλληλους φορολογικούς ελέγχους και χαρατσώνονται με ποικίλους τρόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ