Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Φτιάχνει λίστες ο στρατός κατοχής...

Ιρακινός φύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαγδάτης φυλάει όσα αρχαία άφησαν οι νέοι «Ελγιν»
Ιρακινός φύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαγδάτης φυλάει όσα αρχαία άφησαν οι νέοι «Ελγιν»
Τι δουλειά έχει το Γραφείο Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών (ICE) των ΗΠΑ, το οποίο είναι τμήμα του νέου υπουργείου «Εσωτερικής Ασφαλείας»... με τις κλεμμένες ιρακινές αρχαιότητες; Εχει και μάλιστα άμεση (!), καθώς ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΟΥΝΕΣΚΟ: την καταγραφή, ανεύρεση και επιστροφή της λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ!

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Αμερικανοί δε θα άφηναν ούτε αυτόν τον τομέα στα χέρια άλλων, έστω κι αν οι «άλλοι» είναι ο άμεσα ελεγχόμενος από τον ιμπεριαλισμό ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανισμοί του. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου, στο Ιράκ «επέστρεψαν» περίπου 40.000 χειρόγραφα και 700 αντικείμενα. Μάλιστα, οι Αμερικανοί λένε ότι πολλές από τις αρχαιότητες που θεωρούνται «απωλεσθείσες», βρίσκονται σε «μυστικές κρύπτες», όπου τοποθετήθηκαν πριν τον πόλεμο.

Πού σταματάει η αλήθεια και πού αρχίζει η προπαγάνδα είναι δύσκολο να ανιχνευτεί, αφού η λίστα με τις κλεμμένες αρχαιότητες είναι ακόμη στα σκαριά και επομένως οι Αμερικανοί εύκολα μπορούν να της προσθέτουν αρχαιότητες που πιθανόν φυλάχτηκαν αλλού, από την ιρακινή Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ισως, πρόκειται για προσπάθεια μείωσης του μεγέθους της καταστροφής. Η ερμηνεία αυτή ενισχύεται από το γεγονός, ότι στελέχη του ICE βρίσκονταν μυστικά στο Ιράκ πριν τον πόλεμο! Μετά τη λήξη του «ενσωματώθηκαν» με τον κατοχικό στρατό... για να «εντοπίσουν» τις αρχαιότητες! Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναμεταδίδει το BBC, Αμερικανοί αξιωματικοί «μαζί» με Ιρακινούς ομολόγους τους, φτιάχνουν τη δική τους λίστα κλεμμένων αρχαιοτήτων! Μάλιστα, άνθρωποι της ICE κοιμούνται στο μουσείο της Βαγδάτης, υποτίθεται για να «εμποδίσουν νέες λεηλασίες»!

Κατά τ' άλλα, οι Αμερικανοί υπόσχονται αμοιβές και αμνηστία σε όσους επιστρέφουν αρχαιότητες, τακτική που υποτίθεται ότι κατέληξε μέχρι τώρα στην επιστροφή, μεταξύ άλλων, ενός πήλινου δοχείου του 5.000 π.Χ. και ενός θεμέλιου λίθου παλατιού της Βαβυλώνας του 600 π.Χ. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού θησαυρού του Ιράκ παραμένει άφαντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ