Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Συναίνεση που «καίει» περιβάλλον και Δημόσια Υγεία!
  • Προ των πυλών η καύση των απορριμμάτων μετά τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, και της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη
  • Συλλήψεις συγκεντρωμένων στον Ασπρόπυργο που διαδήλωναν ενάντια στη δημιουργία νέας χωματερής

Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων στα καταστροφικά της σχέδια. Στιγμιότυπο από τα χτεσινά επεισόδια στον Ασπρόπυργο

Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων στα καταστροφικά της σχέδια. Στιγμιότυπο από τα χτεσινά επεισόδια στον Ασπρόπυργο
Τη χαριστική βολή στο περιβάλλον της Αττικής είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση, αφού, όπως σαφώς προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων έχει μπει στην τελική ευθεία. Σε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση βαδίζει χέρι χέρι με τη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΝ, που συμμετέχουν στα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ, συναίνεσαν στην αποδοχή και άλλων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή την καρκινογόνο καύση.

Συγκεκριμένα, μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν η υπουργός και η δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκαν απόλυτα σύμφωνες για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η Β. Παπανδρέου δήλωσε: «Θα πρέπει να πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό θα κάνουμε, παρά τις αντιδράσεις, οι οποίες είναι υπαρκτές». Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είχε εκφράσει αντίστοιχες αντιλήψεις και στο παρελθόν, είπε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στον σύγχρονο κόσμο είναι εφικτή με περιβαλλοντικά αποδεκτούς όρους για την προστασία του πολίτη».

Στην ουσία και οι δύο πλευρές κάνουν σαφές ότι η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων είναι προ των πυλών, κάτι που ικανοποιεί απόλυτα συγκεκριμένα ελληνικά και ξένα οικονομικά συμφέροντα, που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν αυτή τη μέθοδο, αγνοώντας τις τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο Θανάσης Παφίλης, νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», δήλωσε στο «Ρ»: «Ημασταν και είμαστε αντίθετοι στην καύση, μια και είναι όχι μόνον καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά και καρκινογόνος. Τους μόνους που εξυπηρετεί μια τέτοια μέθοδος είναι τις διάφορες εταιρίες - οι οποίες και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση - καθώς και τη συνολική πολιτική των κυβερνήσεων, που θέλουν να μειώσουν συνολικά τα κοινωνικά κονδύλια που απαιτούνται για μια πιο ορθολογική και λιγότερο επικίνδυνη διαχείριση των απορριμμάτων, με μεθόδους όπως είναι η υγειονομική ταφή».

Συλλήψεις στον Ασπρόπυργο

Στο μεταξύ, χτες η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις δύο μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη δημιουργία νέας χωματερής στη Δυτική Αττική.

Κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αττικής είχαν προγραμματίσει το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου, ύστερα από κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα. Ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, παρόντος και του εισαγγελέα, απώθησαν τους συγκεντρωμένους από το δρόμο, ενώ συνέλαβαν και τους Διον. Σκαρμούτσο και Μ. Ζησιάδη, γραμματέα και οργανωτικό γραμματέα, αντίστοιχα, του ΕΚ Ελευσίνας. Η αιτιολογία ήταν ότι ...προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη του οδοστρώματος. Οι δύο συνδικαλιστές οδηγήθηκαν χτες το απόγευμα στον εισαγγελέα, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι κάτοικοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 12 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., οπότε έχουν καλέσει τους βουλευτές της Αττικής να εκφράσουν τις θέσεις τους για το θέμα της χωματερής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ