Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Προσωρινή η ύφεση των θυμάτων στην Κίνα;
  • Ο μικρότερος αριθμός θυμάτων και κρουσμάτων αναφέρθηκε χτες σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ
  • Νέα μελέτη στη Σιγκαπούρη δείχνει πως ο ιός ενδεχομένως να μη μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο είχε αρχικά υποτεθεί

Μεταφορά αντικειμένων καθημερινής χρήσης σε νοσοκομείο της Κίνας

Associated Press

Μεταφορά αντικειμένων καθημερινής χρήσης σε νοσοκομείο της Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Υφεση παρουσιάζεται από το περασμένο εικοσιτετράωρο στον αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων του συνδρόμου SARS σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, στην ηπειρωτική Κίνα αναφέρθηκε ο θάνατος έξι ανθρώπων (και 118 νέα κρούσματα), δύο νεκροί στο Χονγκ Κονγκ (και έξι κρούσματα), ενώ ο συνολικός αριθμός θυμάτων και κρουσμάτων σε 25 χώρες του κόσμου ανέρχεται πλέον σε 515 και 7.000 αντίστοιχα.

Διαφορετική, ωστόσο, διαφαίνεται η πορεία του συνδρόμου στην Ταϊβάν, όπου χτες αναφέρθηκε ο μεγαλύτερος (18) έως τώρα αριθμός κρουσμάτων. Οι αρχές στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι, ανακοίνωσαν πως η αύξηση των κρουσμάτων αναφέρθηκε ως επί το πλείστον στις νότιες επαρχίες της Ταϊβάν.

Εντούτοις, ο Νοτιοκορεάτης δρ. Γιονγκ-γουκ Λι, που τον Ιούλη θα διοριστεί νέος γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), σημείωσε χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο πως «είναι ακόμη νωρίς» να προβλέψει κανείς εάν η πορεία της επιδημίας SARS, τουλάχιστον όσον αφορά στην Κίνα, θα είναι σταθερά καθοδική, κυρίως επειδή στις αχανείς αγροτικές περιοχές της κινεζικής περιφέρειας είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε νοσηλευτική υποδομή και ικανό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό... Παρόμοια ανησυχία εξέφρασε χτες και η τετραμελής ομάδα ειδικών της ΠΟΥ που βρίσκεται από τις αρχές της βδομάδας στην κινεζική επαρχία Χεμπάι (όπου τελευταίως αναφέρθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του συνδρόμου).

Μία ακόμη μελέτη

Στη Σιγκαπούρη, πάντως, ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα μίας ακόμη επιστημονικής μελέτης «συμπεριφοράς» της ασθένειας στη χώρα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής ομάδας γιατρών στη Σιγκαπούρη, οι κορονο-ιοί που προκαλούν το σύνδρομο δε μεταλλάσσονται πλέον τόσο γρήγορα όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αυτό το στοιχείο κάνει μερίδα επιστημόνων να θεωρεί πως ίσως το σύνδρομο SARS να είχε εκδηλωθεί στον άνθρωπο πολύ νωρίτερα απ' τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ... Αλλο συμπέρασμα επιστημόνων της Σιγκαπούρης αφορά στην «προτίμηση» που δείχνει το σύνδρομο σε γυναικείο και ανδρικό πληθυσμό. Μολονότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών από εκείνο των ανδρών που ασθένησαν εξαιτίας του συνδρόμου (κυμαίνεται στο 66%), διαπιστώνεται πως τελικώς είναι περισσότεροι οι άνδρες ασθενείς που χάνουν τη μάχη με το θάνατο (σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών). Τέλος, η μελέτη των επιστημόνων στη Σιγκαπούρη εκτίμησε σε 12,55% το ποσοστό θνησιμότητας όσων ασθενούν απ' το σύνδρομο SARS...

Πάντως, πριν την ανακοίνωση της μελέτης των ειδικών, στη Σιγκαπούρη μεταδόθηκε (για πρώτη φορά) η επιβολή εξάμηνης ποινής κάθειρξης σε έναν 50χρονο άνδρα επειδή παραβίασε τον κατ' οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί καθώς είχε υποπτευθεί πως ενδεχομένως να μολύνθηκε απ' τους κορονο-ιούς που προκαλούν το σύνδρομο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ