Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις και σχέδια «περιορισμένου» Εμφυλίου

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Καρζάι στο Αφγανιστάν, την ώρα που ο Πρόεδρος που διόρισαν οι Αμερικανοί επιχειρεί να «ελέγξει» τις άνομες επαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου, εκατοντάδες Αφγανοί αποτόλμησαν την Κυριακή να διαδηλώσουν στην Καμπούλ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Χαμίντ Καρζάι, με αφορμή την «αμνηστία» που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος σε στελέχη των Ταλιμπάν. Κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν επειδή, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας εξ αυτών, ο Καρζάι ουσιαστικά έθεσε στο απυρόβλητο στέλεχος των Ταλιμπάν, που είχε εκτελέσει αθώους στο πάρκο Ζάνιγκαρ της Καμπούλ. Ενας άλλος πρόσθετε ότι «δεν εκλέξαμε (σ.σ.: παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος αναδείχτηκε από μια Λόγια Τζίργκα, στην οποία έδενε και έλυνε ο διαβόητος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, όχι βεβαίως με απευθείας εκλογή) τον Καρζάι για να μας αγνοήσει και να δεχτεί τις προτάσεις των Ταλιμπάν». Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, πάντως, ήταν το σύνθημα που αποκαλούσε τον αμερικανικό στρατό δύναμη που «εισέβαλε» στη χώρα. Επίσης, χθες, Δευτέρα, δεκάδες οδηγοί φορτηγών έκλεισαν ένα δρόμο της Καμπούλ, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των πληρωμών τους και την υψηλή φορολογία...

Ο Καρζάι, πάντως, έχει άλλες προτεραιότητες στις πολιτικές του ιεραρχήσεις, που δεν υπαγορεύονται βεβαίως από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Ρόιτερς, ο Πρόεδρος θα επιχειρήσει να «ελέγξει» τις άνομες επαρχίες, αποπέμποντας τοπικούς κυβερνήτες οι οποίοι τον «αγνοούν». Το ξήλωμα θα είναι εκτεταμένο, έλεγαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του, οι οποίες αρνούνται, ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν ονόματα και λεπτομέρειες.

Η αδυναμία ελέγχου της χώρας από την κυβέρνηση Καρζάι έχει γίνει πλέον κάτι σαν μακάβριο πολιτικό ανέκδοτο στο Αφγανιστάν. Την Κυριακή, 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στο βορρά ανάμεσα στον Ουζμπέκο πολέμαρχο στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον Ουστάδ Αττα Μοχάμεντ, ηγέτη της οργάνωσης Τζαμιάτ-ε-Ισλαμί. Αλλος ένας κυβερνήτης που σηκώνει δικό του «μπαϊράκι» είναι ο Ισμαΐλ Χαν, κυβερνήτης της Χεράτ, στο τριεθνές Ιράν - Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ