Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ οι μαθητές του Μακροχωρίου

Ομόφωνα ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική ρύθμιση

Τη δυνατότητα της ελεύθερης εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου, στο οποίο φοιτούσαν τα τραγικά θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη, προβλέπει τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την «Εθνική Βιβλιοθήκη, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2003-4 θα εισαχθούν στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ (εκτός της Σχολής Καλών Τεχνών) οι μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου «κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων και σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα». Προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει κατά το σχολικό έτος 2002-3 το απολυτήριο Λυκείου και τη σχετική βεβαίωση. Η παραπάνω διάταξη, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, θα συμπεριλάβει και τα αδέλφια των χαμένων παιδιών που φοιτούν σε άλλα σχολεία της Βέροιας.

Η ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους βουλευτές, ενώ με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη θα ιδρυθεί στο Μακροχώρι μια σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη που θα χρηματοδοτηθεί από τη Βουλή.

Οσον αφορά για αυτό καθ' εαυτό το νομοσχέδιο για τις Εθνικές Βιβλιοθήκες, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης διαφώνησε με την αρχή του, αφού η Εθνική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οπως τόνισε, από τη στιγμή που μια βιβλιοθήκη διαχειρίζεται την πληροφορία, τη γνώση και την εκπαίδευση, τότε έχουμε να κάνουμε με τη συγκρότηση ενός ιδεολογικού μηχανισμού, για τον οποίο ενδιαφέρονται συγκεκριμένοι παράγοντες που δρουν και σκέφτονται πολιτικά. Ο εισηγητής, αναφερόμενος σε άρθρα του νομοσχεδίου, με το οποίο διαιωνίζονται οι διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών (αναπληρωτές, δεκαεξαμηνίτες, ωρομίσθιοι), τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν όλες αυτές και να αναβαθμιστεί ο προπτυχιακός κύκλος των πανεπιστημίων, ώστε ο απόφοιτος των καθηγητικών σχολών να έχει την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση και να μη χρειάζεται έναν άλλο κύκλο εξετάσεων και διαγωνισμών.

Στάση εργασίας των εργαζομένων της ΕΒΕ

Λουκέτο για τρεις ώρες έβαλαν χτες οι υπάλληλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας (ΕΒΕ), εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με θέμα: «Εθνική Βιβλιοθήκη, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις».

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΕ προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας - από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι - μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΒΕ, αντιδρώντας στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουρελιάζουν ακόμα και τη στοιχειώδη νομοθεσία (2007-06-10 00:00:00.0)
Αντίθετο το ΚΚΕ στη δημιουργία στρατού μισθοφόρων (2002-07-03 00:00:00.0)
Ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (2002-05-22 00:00:00.0)
Να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές (2002-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ