Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Δε θα επιστραφούν ποτέ...

«Ορισμένα από τα πλέον πολύτιμα κομμάτια του Ιράκ δε θα επαναπατριστούν ποτέ». Αυτό εκτίμησε η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ, Σαλάμ Ράντι, με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του οργανισμού, Μουνίρ Μπουχενάκι, στη Βαγδάτη, σχετικά με την πολιτιστική καταστροφή της χώρας από τους ιμπεριαλιστές εισβολείς.

Η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ δεν πρωτοτυπεί. Εδώ και καιρό εκφράστηκαν ανάλογες απόψεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και Βρετανών αρχαιολόγων. Συνεπώς, η υψηλόβαθμη παρουσία της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Ιράκ έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, αφού από τις δημοσιευμένες πληροφορίες προκύπτει ότι το «πάνω χέρι» και σ' αυτό το θέμα το έχουν οι εισβολείς, ειδικά οι Αμερικανοί. Αλλά και οι Βρετανοί δεν πάνε πίσω. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αξιωματούχος της ΟΥΝΕΣΚΟ θα μετάσχει στην επιστημονική ομάδα που συστάθηκε για την καταγραφή της πολιτιστικής καταστροφής της Βαγδάτης... υπό τον ανεκδιήγητο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακγκρέγκορ! Τον άνθρωπο που κυνικά αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ πρόσθεσε ότι «ορισμένα κομμάτια ανήκουν ήδη σε συλλέκτες, που τα απέκτησαν πριν τον πόλεμο» (!), χωρίς όμως να αναφερθεί στην εθνικότητα των «συλλεκτών». Σημείωσε επίσης ότι «δε γνωρίζουμε πόσα πράγματα εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα αριθμεί 501 πολύτιμα κομμάτια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ