Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣTHN ΕΕ
Ο... «πρόλογος» των Καννών

Η προδιαγεγραμμένη ανάδειξη του οπτικοακουστικού τομέα σε κυρίαρχο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ του ευρωενωσιακού και αμερικανικού - κυρίως - κεφαλαίου υπογραμμίστηκε στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» των υπουργών Πολιτισμού των «25», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Με το θέμα της συζήτησης, που ήταν «Τα καινούρια πεδία του ευρωπαϊκού σινεμά», εννοούνται κυρίως οι νέες αγορές μετά τη διεύρυνση και οι συμπαραγωγές εντός και εκτός ΕΕ. Και στα δύο πεδία η σύγκρουση προβλέπεται «αιματηρή». Οπωσδήποτε χαμένοι θα είναι οι κινηματογραφιστές της ΕΕ - στη συντριπτική πλειοψηφία τους - και βέβαια οι ευρωπαϊκοί λαοί που «βομβαρδίζονται» από αμερικάνικα οπτικοακουστικά προϊόντα.

Οσον αφορά στη διεύρυνση, σύμφωνα με στοιχεία των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φορέων, η αμερικανική εισβολή σε επίπεδο διανομής ξεπερνά και τα αντίστοιχα συντριπτικά ποσοστά της δυτικής Ευρώπης. Στις συμπαραγωγές η σύγκρουση θα είναι ενδοκοινοτική.

Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, που εκπροσωπεί στις Κάννες το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, δήλωσε, όπως πάντα... «χαρούμενος», «γιατί βρεθήκαμε σύμφωνοι με όλες τις προτεραιότητες που προωθεί η ελληνική προεδρία στον τομέα του οπτικοακουστικού». Ομως οι προτεραιότητες αυτές κάθε άλλο παρά της Eλληνικής Προεδρίας είναι, αφού τα θέματα του ανταγωνισμού και της λεγόμενης «ενιαίας αγοράς» του οπτικοακουστικού, κυριαρχούν στις συζητήσεις του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, τα δύο τελευταία χρόνια. Απλώς η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί και «προωθεί».

Συνεπώς ο υπουργός είχε δίκιο, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση στις Κάννες «πρόλογο της μεγάλης συνάντησης για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», που θα ακολουθήσει το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (25/5). Στη Θεσσαλονίκη θα συζητηθούν οι κεντρικές «πολιτιστικές» προτεραιότητες της ΕΕ, δηλαδή η «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση», η οποία εκλαμβάνεται «ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού». Επίσης, θα συζητηθεί η θέση του πολιτισμού στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κινηματογράφο (2014-02-21 00:00:00.0)
Το «ΜΕDΙΑ» τελειώνει... «ζήτω» οι τράπεζες (2011-03-16 00:00:00.0)
Ψάχνει για κεφάλαια και αγορές (2008-09-02 00:00:00.0)
Σημαντικός ...για την «ανταγωνιστικότητα»! (2006-07-30 00:00:00.0)
«Είμαστε φθηνότεροι...» (2005-05-17 00:00:00.0)
«Στηρίξτε τις εθνικές κινηματογραφίες» (2003-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ