Τετάρτη 28 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Το νομοσχέδιο δίνει αρμοδιότητες στον υπουργό

Κατηγορηματικός ήταν χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, εκφράζοντας ουσιαστικά τις αντιρρήσεις του ΕΣΡ για πολλές πλευρές του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τα «γραφεία Τύπου του εξωτερικού και άλλες ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των ΜΜΕ». Ενα νομοσχέδιο που, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, δεν «αφαιρεί αρμοδιότητες» από το ΕΣΡ, αλλά «μπαίνουν πράγματα, την αρμοδιότητα των οποίων θα την έχει ο υπουργός Τύπου και όχι το ΕΣΡ».

Αλλωστε αυτό είναι και ένα από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου, μέσα από το οποίο επιχειρείται να κρατήσει αρμοδιότητες που ανήκουν στο ΕΣΡ το υπουργείο Τύπου. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης έβαλε το πράγματα στη θέση τους, απαντώντας και στους ισχυρισμούς του υπουργού Τύπου, Χρήστου Πρωτόπαππα, ο οποίος ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο Ιωάννης Λασκαρίδης του επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα που ν' αφαιρείται από το ΕΣΡ» και πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Θέμα όμως, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΡ, υπάρχει, από τη στιγμή που δεν έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου. Υπογράμμισε φέρνοντας και παραδείγματα, σημεία του νομοσχεδίου με τα οποία γίνονται φανερές οι εξουσίες που επιχειρεί να έχει το υπουργείο Τύπου, υποβαθμίζοντας στην ουσία το ΕΣΡ. Φυσικά, είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, δεν αφαιρείται αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, αφού «γίνεται ένας νέος θεσμός με το Ινστιτούτο Δικαίου ΜΜΕ. Δεν υπήρχε το Ινστιτούτο για να το αφαιρέσει κάποιος». Εθεσε θέμα επίσης για τη διάταξη η οποία αφορά τις εφημερίδες και τα περιοδικά λέγοντας πως το ΕΣΡ μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα για τα έντυπα, εντούτοις θα πρέπει να ασκεί τον έλεγχο στο πλαίσιο του τμήματος Διαφάνειας και να προχωρεί στη διασταύρωση των στοιχείων.

Με το νομοσχέδιο ο υπουργός Τύπου προσπαθεί επίσης να καθορίσει το οργανόγραμμα του ΕΣΡ, κάτι που το υπογράμμισε και ο Ιωάννης Λασκαρίδης, αφού για την οργάνωση των υπηρεσιών του ΕΣΡ, δε θα είναι υπεύθυνο το ίδιο, αλλά θα χρειάζεται υπουργική απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ αναφερόμενος στις παρατηρήσεις του ΕΣΡ που ας σημειωθεί καμιά δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Τύπου, είπε πως «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, αλλά του υπουργού Τύπου». Επανέλαβε ότι το ΕΣΡ επιμένει ότι οι ρυθμίσεις του νόμου πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχει καταθέσει το ΕΣΡ, προκειμένου να είναι «αποτελεσματικότερη η λειτουργία του».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχει κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με βάση τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο, το ΕΣΡ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, θα καταθέσει τις απόψεις και παρατηρήσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ