Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σκάνδαλο σε αριθμούς

Πώς η κυβέρνηση έκανε τον Λάτση «αφεντικό» των ΕΛ.ΠΕ απ' το παράθυρο. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών ΕΛ. ΠΕ και «ΠΕΤΡΟΛΑ»

Μετά από τις πολύμηνες παρασκηνιακές διεργασίες οι κυβερνώντες τα κατάφεραν! Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος τους: Παραδίδουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο μια ακόμη επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να βάλει αφεντικό στα ΕΛ.ΠΕ τον όμιλο της «ΠΕΤΡΟΛΑ» συμφερόντων Λάτση. Κι όταν λέμε Ομιλος επιχειρήσεων «Ελληνικά Πετρέλαια» εννοούμε τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, την ΕΚΟ, τη ΔΕΠΑ και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι ολοφάνερο και από μια απλή σύγκριση των μεγεθών των δύο προς συγχώνευση εταιριών, με την απορρόφηση της «ΠΕΤΡΟΛΑ» από τα ΕΛ.ΠΕ. Ο τρόπος συγχώνευσης των δύο πετραλαϊκών ομίλων, που επέλεξε η κυβέρνηση, στην ουσία κάνει το Λάτση «αφεντικό των ΕΛ.ΠΕ» απ' το παράθυρο με συμβολικό τίμημα.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των ΕΛ.ΠΕ και της «ΠΕΤΡΟΛΑ», που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι τόσο ο τζίρος όσο και τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ΕΛ.ΠΕ, ήταν πολύ μεγαλύτερα από εκείνα της «ΠΕΤΡΟΛΑ» του Λάτση. Οπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, το 2002 από το συνολικό τζίρο και τα καθαρά κέρδη των δύο εταιριών, το μερίδιο των ΕΛ.ΠΕ ήταν 71,2% και 79,8% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, το 2002 ο επίσημος τζίρος και τα επίσημα καθαρά προ φόρων κέρδη των ΕΛ.ΠΕ ήταν 2.229,1 εκατ. ευρώ και 91,6 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο τζίρος και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της «ΠΕΤΡΟΛΑ» ήταν μόλις 1.125,5 εκατ. ευρώ και 23,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ενα, επιπλέον, δείγμα γραφής ότι ο μεγάλος κερδισμένος από τη συμφωνία «συγχώνευσης» της «ΠΕΤΡΟΛΑ» με τα ΕΛ.ΠΕ, είναι ο Λάτσης, αποτελεί και το γεγονός ότι η μετοχή της «ΠΕΤΡΟΛΑ» αυξήθηκε χτες κατά 16% έναντι 4% των ΕΛ.ΠΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ