Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδικη και ανάλγητη η κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εφτά χρόνια πέρασαν από την ψήφιση του νόμου 2121/93 για τα πνευματικά δικαιώματα και ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι ασφαλείς εκείνοι τρόποι, που θα εξασφαλίζουν το έννομο πνευματικό δικαίωμα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη του οικονομικού δικαιώματος. Ενα νέο πρόβλημα προέκυψε για τους πνευματικούς δημιουργούς σε ό,τι αφορά στην είσπραξη του ποσοστού 55% των πνευματικών δημιουργών, από το 6% της αξίας των συσκευών εγγραφής ήχου και εικόνας και των μαγνητικών ταινιών ή άλλων «υλικών φορέων» -όπως ορίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 2121/93. Το 6%, λοιπόν, καταβάλλεται από τους παραγωγούς ή τους εισαγωγείς ή τους εμπόρους των αντικειμένων και εισπράττεται από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, οι οποίοι επιλέγουν τον οφειλέτη, κατανέμεται δε ως εξής: 55% στους πνευματικούς δημιουργούς, 25% στους ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτέχνες και 20% στους παραγωγούς.

Καθώς, λοιπόν, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δημιουργών δεν ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο διανομής του ποσού είσπραξης και την επιλογή του οφειλέτη (δηλαδή εισαγωγείς ή εμπόρους), τα χρήματα δεν εισπράττονταν. Τότε συμφώνησαν οι Οργανισμοί και ανέθεσαν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) του ΥΠΠΟ την είσπραξη εκ μέρους τους από τους εισαγωγείς, όπως έκαναν και οι άλλοι δικαιούχοι (εκτελεστές - ερμηνευτές και παραγωγοί). Μάλιστα, με δικαστική απόφαση 5069/99 του Πρωτοδικείου Αθηνών ο ΟΠΙ διορίστηκε διαχειριστής. Ετσι, με πρωτοβουλία και ιδιαίτερη φροντίδα του πρώην προέδρου του ΟΠΙ, Μ. Σταθόπουλου, εισπράχθηκαν τα χρήματα για τα έτη 1996, 1997 και 1998. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 700.000.000 δρχ. περίπου. Από αυτά καταβλήθηκε στους δικαιούχους οργανισμούς το 47%, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στα ταμεία του ΥΠΠΟ.

Τροπολογία στο «κενό»;

Οι δικαιούχοι κατέφυγαν στο δικαστήριο, προκειμένου να τους αποδοθεί και το υπόλοιπο, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε. Γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει, το ΥΠΠΟ συμπεριέλαβε κάποιες τροπολογίες του ν.2121/93, ως Τροπολογία - Προσθήκη στο Αρθρο 7 του Σχεδίου Νόμου «Ιδρυση Εταιρείας Ολυμπιακό Χωριό 2004. Προστασία Ολυμπιακών Συμβόλων και Σημάτων και Αλλες Διατάξεις. Στο τέλος του άρθρου 18 του Ν. 2121/93 προστίθεται νέα παράγραφος 11 ως εξής: «Οταν στην ίδια κατηγορία ή υποκατηγορία δικαιούχων υπάρχουν περισσότεροι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης και η συμφωνία για τη μεταξύ τους κατανομή του ποσοστού της εύλογης αμοιβής δεν έχει επιτευχθεί το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου εκάστου έτους, η κατανομή της αμοιβής στους οργανισμούς, ο τρόπος είσπραξης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η εισήγηση του ΟΠΙ διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τυχόν υποβληθείσες απόψεις των ενδιαφερομένων οργανισμών, την καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και τις ακολουθούμενες πρακτικές...».

Ομως, η υπουργός Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη απουσίαζε από τη Βουλή στις 7/3/2000, με αποτέλεσμα η τροπολογία να μη συζητηθεί και να μην ψηφιστεί. Μετά από αυτό, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων «ΑΘΗΝΑ» (στην οποία ανήκουν και υπογράφουν δημιουργοί όπως Ιάκωβος Καμπανέλλης, Βασίλης Γεωργιάδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Παύλος Τάσιος, Ερρίκος Θαλασσινός, Ζακ Ιακωβίδης, Τάκης Βουγιουκλάκης, Γιώργος Μυλωνάς, Βύρωνας Μακρίδης, κ.ά.) απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, χωρίς βεβαία να πάρει καμιά απάντηση μέχρι τα μέσα της περασμένης βδομάδας.

Εχει ενδιαφέρον να δημοσιεύσουμε την επιστολή του οργανισμού για να πάρουμε μια ακόμη μικρή και πικρή γεύση από το τι συμβαίνει, με ευθύνη της κυβέρνησης, στον καλλιτεχνικό χώρο, την ίδια στιγμή που πρωθυπουργός και υπουργοί (βλ. Γιάννο Παπαντωνίου, κ.ά) μοιράζουν υποσχέσεις και δισ. στα λόγια στους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες δεν πείθονται από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

«Οταν το δίκαιο απεμπολείται»...

«Κύριε Σημίτη, όταν το δίκαιο απεμπολείται και περιπαίζεται τότε πρυτανεύει η ανηθικότητα. Οταν η ανηθικότητα πρυτανεύει τότε επιπλέουν οι λαοπλάνοι και οι ψευδολόγοι... Εμείς οι δημιουργοί της χώρας, που με περισσή τέχνη περιπαιχτήκαμε από το ΥΠΠΟ σάς παραθέτουμε, με την υπογραφή μας την αγανάκτησή μας για όλα όσα δεν κάνατε για τα πνευματικά δικαιώματα. Εχουμε την πεποίθηση ότι η πολιτική σας δεν αναζητά Ελεύθερους Δημιουργούς. Οπως αντιλαμβάνεστε κανένα επικοινωνιακό τρικ δε σώζει τα προσχήματα. Η υπουργός σας επί του Πολιτισμού επιβεβαίωσε το άδικο και ανάλγητο της κυβερνήσεώς σας κόντρα στο δίκαιο και το ηθικό, όταν απουσίαζε στις 7/3/2000 από τη Βουλή, με αποτέλεσμα οι Δημιουργοί να μη μπορούν να πάρουν τα χρήματα που στο όνομα αυτών εισέπραξε ο ΟΠΙ του ΥΠΠΟ».


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ