Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική χωρίς μουσικούς δεν υπάρχει

Στο δρόμο βγήκαν χτες οι απολυμένοι μουσικοί και οι χορωδοί του Δήμου Αθηναίων. Το δίκιο τους υπερασπίστηκε στο ΔΣ ο Σπύρος Χαλβατζής

Στην ανεργία μέχρι... νεωτέρας βρίσκονται οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας και τα μέλη της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου, η οποία ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με παρέμβαση της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, το θέμα παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εισηγητικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Λουκάκος μίλησε για δημιουργία ανεξάρτητου δημοτικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν τα μουσικά σύνολα του δήμου και «για ολιγάριθμη ομάδα συνδικαλιστών που ελέγχουν, διοικούν, αποφασίζουν» για την ορχήστρα και τη χορωδία.

Το ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού αντί να λύσει τα προβλήματα των μουσικών, οι οποίοι εργάζονται επτά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και απ' το Γενάρη λαμβάνουν μόνο «έναντι» των δεδουλευμένων (30%), ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί ένσημα, τους αφήνει στο δρόμο. Επιρρίπτει ευθύνες, μάλιστα, στους εργαζόμενους, που αρνιούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασία εσωτερικής ακρόασης από ειδική επιτροπή και τους νέους διευθυντές.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε ότι η εισήγηση του αντιδημάρχου «ρίχνει συλλήβδην στον ασβεστόλακκο όλους τους μουσικούς» και ουσιαστικά εμφανίζει τους μουσικούς σαν να μην «έκαναν έργο». Στα περί ύπαρξης «ατασθαλιών», ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε «αν υπάρχουν, να εξεταστούν από το ΔΣ και να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι».

Η Ζωή Βαλάση, εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης» στον Πολιτισμικό Οργανισμό, με γραπτή δήλωση της υπογραμμίζει «την πεισματική άρνηση του Π. Λουκάκου να δοθεί παράταση πέντε ημερών στους μουσικούς, οι οποίοι μετά τις εγγυήσεις θα ήθελαν ενδεχομένως να προσέλθουν σε ακρόαση για επανάκριση».

Το Μάη, η διοίκηση του Πολιτισμικού Οργανισμού ζητούσε να προχωρήσουν οι επανακρίσεις 105 μουσικών που εργάζονται στη συμφωνική ορχήστρα. Οι μουσικοί απαιτούν οι συμβάσεις τους να είναι αορίστου χρόνου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της μονιμοποίησής τους και οι 83 απ' τους 105 αρνούνται να επανακριθούν.

Χτες το πρωί μουσικοί και χορωδοί, με τη συμπαράσταση του Πανελληνίου Μουσικού Συνόλου (ΠΜΣ) και μουσικούς των Φιλαρμονικών Ορχηστρών των Δήμων Αθήνας και Πειραιά, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΠΜΣ και με πορεία έφτασαν στο Δημαρχείο της Αθήνας. Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, «συνόδευαν» τη διαμαρτυρία τους με μουσική και τραγούδια, ενώ τα πανό τους έγραφαν «Η κ. Μπακογιάννη εγκαινιάζει τη θητεία της με απολύσεις 200 μουσικών», ενώ το πανό του ΠΜΣ υπογράμμιζε πως «Η μουσική δε γίνεται χωρίς τους μουσικούς».

«Είναι απαξίωση για τους μουσικούς που δουλεύουν επτά χρόνια. Τους χρωστάνε, τους απολύουν και τους ζητούν να επανακριθούν και αν τους προσλάβουν, να υπογράψουν μια σύμβαση και πάλι ορισμένου χρόνου», είπε ο Αντώνης Ποντίκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Πολιτισμικό Οργανισμό και μέλος της διοίκησης του ΠΜΣ.

Τη συμπαράστασή του στους μουσικούς δήλωσε με την παρουσία του στην κινητοποίηση ο Σπύρος Χαλβατζής. Τη στήριξη του ΠΑΜΕ μετέφερε ο Γιαν. Στρατηγός. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μουσικών παραβρέθηκαν επίσης η Εύα Μελά (από την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή) και ο Χρ. Σταυρίδης (από την ΠΟΘΑ).

Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο, κ. Σκυλακάκη, ο οποίος το μόνο που τους είπε είναι ότι μπορούν να συναντηθούν με τη δήμαρχο μέχρι τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι μετά το Δημαρχείο πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου ο υπουργός δεν τους δέχτηκε λόγω... φόρτου εργασίας, υποσχόμενος να τους συναντήσει σήμερα. Οι εργαζόμενοι κατέληξαν στα γραφεία του ΠΜΣ, όπου αποφάσισαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την τελική δικαίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ